HRVATSKA

Capak: Slijede rigoroznije mjere ako se omikron proširi

Nakon što je jučer otkriven 51 novi slučaj omikrona, on je rekao da su to još uvijek male brojke za razliku od zemalja iz okruženja

Krunoslav Capak. Agencije

Piše: E. M.

31.12.2021

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" pojasnio je kako je u ovoj zemlji došlo do 51 novog slučaja omikrona te rekao kako se novi soj ne pokazuje posebno na platformi, nego mikrobiološki laboratoriji dojavljuju da su sekvenciranjem otkrili omikron soj.

- Pa smo tako mi tijekom dana izvještavali o novim slučajevima. Ujutro je prvo bilo rečeno 23, pa je na Vladi rečeno 24, pa su nam pristigli rezultati iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gdje su se obrađivali uzorci iz Splita, tako je bilo deset pozitivnih, a onda su pristigli podaci iz laboratorija jedne Kliničke bolnice u Zagrebu. Tako da je sadašnji broj zaraze omikronom 51. Možda sada ima i neki više, ali to još nije nitko dojavio - poručio je Capak.

Naglasio je da će se kontinuirano izvještavati o broju zaraženih omikronom.

- To su još uvijek male brojke u odnosu na ono što se događa u zemljama u okruženju - rekao je Capak.

Naglasio je da je Hrvatska vrlo uspješno zaustavila i usporila dolazak novog soja, jer su bili prva europska zemlja koja je uvela zabranu ulaska stranaca koji dolaze iz Južne Afrike, a hrvatski građani koji dolaze iz tih krajeva trebali su u karantin.

- Imali smo suradnju s graničnom policijom u hrvatskim zračnim lukama. Oni su nam dojavljivali imena i adrese ljudi iz tih krajeva. Epidemiolozi su ih odmah kontaktirali i stavljali u karantenu četrnaest dana. I tako smo zaustavili širenje toga virusa. Naše brojke su vrlo povoljne - dodao je i istaknuo da omikron još nije dominantan, ali da u Dalmaciji ima više zaraženih omikronom nego u unutrašnjosti.

Capak je u emisiji komentirao i moguće nove mjere.

- Vidjeli ste različite strategije. Mi od početka imamo strategiju da svakodnevno razmatramo situaciju, ocjenjujemo je i onda donosimo mjere. Sad smo dopustili lokalnim stožerima koji imaju težu situaciju da postrože mjere. Pratiti ćemo situaciju iz dana u dan, i ako se pogorša, postrožavat ćemo mjere. Ništa nije na stolu, ništa nije dogovoreno - rekao je Capak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.