NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Tužilački savjet Crne Gore: Utvrđen prestanak funkcije Milivoju Katniću i za još devet tužilaca

Na današnjoj sjednici Danka Ivanović-Đerić je izabrana za disciplinskog tužioca, a Tanja Nišavić za njenu zamjenicu

Sa današnje sjednice. Antena M

H. J. I.

17.2.2022

Na sjednici Tužilačkog savjeta Crne Gore konstatovan je prestanak funkcije glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, prenosi Antena M.

Bilo je osam glasova za i dva protiv.

Tužilački savjet je prethodno donio odluke po kojima je za devet tužilaca utvrđen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju. Riječ je o tužiocima Radmili Ćuković, Vesni Jovićević, Suzani Milić, Oliveri Ražnatović, Milici Rmandić, Milivoju Tomčić, Božidarki Gačević, Hajranu Kalaču i Ferihi Muratović.

Protiv ovakve odluke bile su samo članice savjeta Đurđina Nina Ivanović i Sanja Jovićević.


Oblik pritiska na članove TS-a iz reda tužilaca

Stav jučer održane Proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva je da ne treba podržati odluku o prestanku funkcije tužilaca po osnovu odlaska u starosnu penziju jer je to protuustavno i protiv konvencija o ljudskim pravima, zaključak je i da akt Fonda PIO ne može biti osnov za donošenje odluka TS-a, saopćila je predsjednica tog tijela i vd vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović na početku današnje sjednice TS-a.

Član savjeta Siniša Gazivoda kazao je nakon izlaganja Jovanović da je to oblik pritiska na članove TS-a iz reda tužilaca.

Jovanović je tu tvrdnju odbacila, jer se radi o tužilačkoj organizaciji koja ima pravo da organizuje sastanke i donosi zaključke.

Na početku sjednice Jovanović se obratila i predstavniku Vlade Andreju Miloviću u vezi sa njegovim izjavama i zamolila ga da to više ne radi, jer to doživljava kao pritisak na nju. Milović kaže da danas nije pošao na sjednicu Vlade jer, kako je istakao, ne postoji taj premijer i taj ministar koji može da utiče na njegovu odluku.

- Mene savršeno ne zanima šta o pitanju Tužilačkog savjeta misli Vlada Crne Gore - kazao je Milović.

Sanja Jovićević kaže da podaci PIO od 16.2. izazivaju sumnju u tačnost.

- Ukazuju na određene nepravilnosti. Ove podatke bi trebalo dobro razmotriti da bi mogli da utvrdimo da li su tačni i istiniti - kazala je.

Siniša Gazivoda smatra da ne treba da preuzimaju nadležnosti Fonda PIO.

- To je državna institucija nije privatna firma. Ovdje imamo izričitu zakonsku odredbu koja ne ostavlja prostora za tumačenje - kazao je Gazivoda.


Zakon treba da važi za sve jednako

- Mi ne smijemo time da se bavimo jer bi time iskazali nepovjerenje u institucionalni poredak. Nama je najbitnije da imamo pravno relevantnu činjenicu i ništa nam preostaje nego da primijenimo normu iz clana 103. Da li postoje neke kontroverze, nije na nama da odlučujemo - kazao je Filip Jovović.

Milović je kazao da zakon treba da važi za sve jednako.

- Mi ovdje nemamo pravo da sudimo već samo da konstatujemo i utvrdimo na osnovu podataka koje smo dobili. Samo treba da ispoštujemo ono što kaže zakon i akt koji smo dobili. Ne mislim da tužilac ima veća prava od mene, Marka ili Janka. Ko god smatra da nešto nije u redu pravo treba da iskoristi mehanizme - kazao je Milović.

- Mi nismo poslanici u Skupštini niti sudije Ustavnog suda pa da procjenjujemo ustavnost pojedinih normi zakona. Ne možemo da odlučujemo da se određena pravna norma ne primijeni. Kad bi tako postupali došli bi u zonu krivične odgovornosti - kazao je Stevo Muk.

Muk ističe da vjeruje da se stvara utisak teorija zavjere jer se, kako kaže, ovdje sugerišu neke alternativne činjenice koje su neka vrsta pojedinačnih mišljenja i sugeriše se da su te alternativne činjenice tačnije od onoga što piše u dokumentima koje je dostavio jedini nadležni organ Fond PIO.

Tužiteljka Đurđina Ivanović kazala je da se neće prikloniti većini koja će glasati za razrješenje sa funkcija tužiteljki i tužilaca.

- Što se tiče naših koleginica one su prije par dana saznale da će ostati bez posla. Činjenica je da te koleginice koje su navršile 64 godine i imaju 15 godina staža, prekida im se funkcija jedino zbog toga što su ženskog pola. Mi šaljemo poruku svim koleginicama i mladim ženama koje žele da se bave tužilačkom funkcijom da će obavljanje funkcije biti prekinuto ranije nego njihovim kolegama muškarcima samo zbog toga što su žene - navela je Ivanović.


Formalna veza ne postoji

Dodaje da su državni tužioci diskriminisani po funkciji i onemogućeno im je da ostvare pravo na starosnu penziju kao svi drugi građani Crne Gore.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kako je potvrđeno i na današnjoj sjednici, dostavio je dopis Savjetu kojim je tražio izuzeće četiri člana TS-a iz odlučivanja o njegovom statusu - Miloša Vuksanovića, Siniše Gazivode, Steva Muka i Andreja Milovića.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da on kao član ne može biti izuzet.

- Zahtjev tužioca bio bi osnovan da se odlučuje o konkretnom postupanju tužioca što ovdje nije slučaj. Predlažem da se zahtjev za moje izuzeće odbije kao neosnovan. Apsolutno nikakav lični odnos niti sukob nisam imao sa Katnićem - rekao je on.

On je rekao da je GST kao razloge za izuzeće naveo jer je on branilac u predmetu gdje je Katnić oštećeni i njegov sin, te da smatra da su ti navodi neosnovani.

Siniša Gazivoda je kazao da bilo kakva formalna veza između njega i Katnića ne postoji te da ga je vidio samo preko TV-a.

- Namjera je jasna. U poslednjih deset dana sam atakovan u javnosti od strane Katnića. Moji motivi i namjere su drugačiji. Ne pokreću me osvetnički porivi vec čvrsta namjera da se poštuje zakon. Smatram da je zahtjev za moje izuzeće neustavan. Bit ću saglasan sa tim da usvojite moje izuzeće. Ako ja budem izuzet ne vjerujem da će 1 plus 1 biti tri - kazao je Gazivoda.

Stevo Muk je kazao da kritike tužilaštva ne mogu biti osnova za traženje izuzeća.

- Nema okolnosti koje upućuju na moju nepristranost pa tražim da se ne donese odluka o mom izuzeću - kazao je Muk.


TS postavljen zakonito

Andrej Milović kaže da je u TS postavljen zakonito.

- Ja samo radim ono sto mi nalaže zakon a to je da konstatujem prestanak funkcije te stoga ne mogu biti pristrasan i smatram da je Katnićev zahtjev neutemeljen i trazim da ga odbijete - rekao je Milović.

Filip Jovović je zatražio da se tokom glasanja o Katniću izuzme tužiteljka Sanja Jovićević. Nakon pauze odlučeno je o zahtjevima za izuzeće.

Jovanović je kazala da se odbija zahtjev za izuzeće Vuksanovića. Navela je da se usvaja zahtjev Gazivode o izuzeću. Odbila je zahtjev za izuzeće Muka i Milovića, a odbijen je i zahtjev za izuzeće tužiteljke Jovićević.

Odbijen je zahtjev GST-a Katnića da se prekine postupak pred TS-om.

Tužiteljka Jovićević je objasnila zašto je podržala zahtjev za prekid postupka. Ponovila je da dopis Fonda PIO izaziva ozbiljne sumnje kada je u pitanju tačnost podataka.

- Podaci nisu precizni i egzaktni. Radi se o postupcima koji su pred nadležnim upravnim organima i sve podatke je bilo neophodno provjeriti -  kazala je dodajući da su u obavezi da provjere podatke.

- Iza svega ovoga stoje neki drugi motivi a ne oni o kojima vi govorite - kazala je Jovićević obraćajući se Muku.

Na današnjoj sjednici Danka Ivanović-Đerić je izabrana za disciplinskog tužioca, a Tanja Nišavić za njenu zamjenicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.