MONSTRUOZAN ČIN

Harald Kopic progovorio o ubistvu svoje troje djece: Zakuhalo mi je u glavi, pukao sam

U ubistvu djece i samoubistvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao

Kopic: Ugušio blizance u dobi od sedam i dječaka od četiri godine. Arhiv

E. Ć. / Jutarnji

23.2.2022

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv Haralda Kopica (Kopitz, 57) zbog ubistva svoje troje djece, piše "Jutarnji".

Austrijski državljanin ugušio je blizance u dobi od sedam i dječaka od četiri godine. Saopćenje o optužnici objavilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, ne navodeći identitet okrivljenog.



Ostao bez posla

Kako navodi tužilaštvo, zločin se dogodio 24. septembra prošle godine oko 22:00 sata, u Zagrebu, u stanu u kojem je boravio sa svoje troje maloljetne djece, s unaprijed stvorenom namjerom da djecu liši života, iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela na štetu djece.

Tijekom istrage Harald Kopic iznio je detaljnu odbranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činiom i što ga je kako je rekao pogonilo da u ubistvu djece i samoubistvu vidi jedini izlaz iz situacije.

- Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam i u ubistvu djece i samoubistvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao - pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Pokušao se ubiti trovanjem

Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem. Policiju je o mogućem pokušaju samoubojstva obavijestio njegov prijatelj, koji je vidio oproštajnu poruku na Facebooku.

Kada je policija stigla na mjesto zločina, pronašla je Kopica i troje mrtve djece. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je u optužnici da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku).

Haraldu Kopicu prijeti 50 godina zatvora, vještačenjem je ustanovljeno da nije bio neubrojiv u trenutku kad je počinio zločin, a u istrazi koja je bila tajna ispitani su i neki njegovi prijatelji i kolege s posla, ail i njegova bivša supruga i majka njihove djece, piše "Jutarnji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.