PREKINUTI AKT AGRESIJE

DPS: Rezolucija treba da bude usvojena jednoglasno, najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije

Za očekivati je da Skupština Crne Gore pruži podršku do sada preduzetim mjerama od strane Evropske unije i partnerskih država, naveli su

DPS: Saosjećamo sa narodom Ukrajine. DPS

A. K.

28.2.2022

Klub poslanika DPS-a predao je u skupštinsku proceduru Rezoluciju povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Smatraju kako Skupština Crne Gore usvajanjem predloženog dokumenta mora najoštrije osuditi otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Osim toga, naglašavaju, to bi bio i način da se uputi apel na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustave svoja vojna dejstva i prekinu akt agresije.

- U cilju iskazivanja potpune spremnosti da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim evropskim saveznicima, za očekivati je da Skupština Crne Gore pruži podršku do sada preduzetim mjerama od strane Evropske unije i partnerskih država na suzbijanju akta agresije. Osim toga potrebno je iskazati najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata - navodi se u saopćenju.

Dodaju da Demokratska partija socijalista poziva na puno poštovanje i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, hitan prestanak uništavanja vojnih i civilnih objekta, i ugrožavanja života miliona ljudi, od kojih su to uglavnom nedužni civili.

- Na kraju izražavamo uvjerenje da će se na osnovu svih navedenih činjenica, predata Rezolucija povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu biti usvojena jednoglasno od strane svih naših kolega poslanika crnogorskog parlamenta - zaključuju u Klubu poslanika DPS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.