ANALIZA

Američki stručnjak za vojnu avijaciju o letjelici koja je pala u Zagrebu

Letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, a lansirana je iz prikolice i leti na unaprijed određeni kurs transsoničnom brzinom

S lica mjesta: Veliki krater na mjestu pada letjelice. RTL

S. S. / The Drive

11.3.2022

Stručnjak za vojnu avijaciju u rubrici ratnih zona na portalu The Drive Tajler Rogovej (Tyler Rogoway), nakon analize dao je svoje mišljenje o objektu koji je pao sinoć u Zagrebu.

Njegova pretpostavka je da je letjelica iz stigla iz Ukrajine, a preko Mađarske. Nakon različitih izvještaja došlo se do zaključka da je riječ o bespilotnoj letjelici Tu-141 "Strizh" iz sovjetskog doba, a ranije je objavljeno da je Ukrajina puštala u rad bespilotne letjelice iz sovjetskog doba, a Ukrajina je jedini trenutno poznati operator "Tu-141".


Iz sovjetske ere, a Ukrajina ga nadogradila

- Desilo se to da je jedno od krila ostalo netaknuto, što nam je omogućilo da potvrdimo svoje sumnje. Ipak, činjenica da je ovaj dron otišao toliko daleko od kursa je i zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana - rekao je Rogovej.

Kaže da je Tu-141 bio veoma koristan u sovjetskoj eri, a da ga je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine.

- Letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, a lansirana je iz prikolice i leti na unaprijed određeni kurs transsoničnom brzinom, prikupljajući različite oblike obavještajnih podataka, prije nego što se padne padobranom. Onda se može resetovati i ponovo koristiti - pojasnio je.


Korišten je i kao ciljni dron

Domet ove letjelice je oko 1000 kilometara, a može se koristiti i za iste funkcije kao taktički izviđački mlazni avion s ljudskom posadom, ali bez rizika od gubitka posade. Ukrajina je nedavno koristila ovaj tip i kao ciljni dron, a može služiti i kao mamac tokom borbe, ali sporni Tu-141 je išao u pogrešnom pravcu.

- Moguće je da je Rusija neke od njih izvukla iz skladišta da bi djelovali kao mamci u namjeri da stimulišu ukrajinsku protuvazdušnu odbranu, ali za sada nema dokaza za to. Ovaj srušeni primjerak bio bi izvan svog navedenog dometa od ruske granice, ali je mogao doći do Zagreba ukoliko je lansiran iz Bjelorusije - navodi Rogovej.

Kaže da će biti zanimljivo šta će Ukrajina reći o tome te da ovo postavlja ozbiljna pitanja o protuvazdušnoj odbrani zemalja NATO-a preko kojih je TU-141 letio - rekao je za kraj Rogovej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.