U EVROPSKOM PARLAMENTU

Marijan Pavliček iz Hrvatskog sabora ocijenio govor Komšića skandaloznim

Komšić ne predstavlja politiku Hrvata u BiH i ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona, Hrvatska mora tražiti drugačiji preustroj, a to je jedino stvaranje trećeg entiteta za Hrvate unutar BiH, rekao je Pavliček

Marijan Pavliček i Željko Komšić. Avaz

E. Ć. / Index. hr

17.3.2022

Hrvatski saborski zastupnik Marijan Pavliček danas je skandaloznom ocijenio nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojom je Hrvatsku "optužio za miješanje u unutrašnje stvari BiH, i to uporedio s djelovanjem Rusije prema Ukrajini", prenosi Index.

- Skandalozna je izjava koju je Komšić prije dva dana putem videolinka izrekao u Evropskom parlamentu, a u kojoj je optužio Hrvatsku i Srbiju da se prema Bosni i Hercegovini ponašaju kao Rusija prema Ukrajini - rekao je Pavliček u saborskom slobodnom govoru. On je skandaloznim ocijenio i to što niko iz hrvatske diplomatije nije reagirao na izjave Komšića.

Pavliček je rekao da Komšić ne predstavlja politiku Hrvata u BiH.

- Komšić ne predstavlja politiku Hrvata u BiH i ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona, Hrvatska mora tražiti drugačiji preustroj, a to je jedino stvaranje trećeg entiteta za Hrvate unutar BiH - rekao je Pavliček, prenosi Index.


Podsjetimo, Komšić je u obraćanju Evropskom parlamentu rekao sljedeće:

- Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, a nazvali su je "srpski svet", identično tzv. "ruskom svetu". Kako drugačije nazvati otvoreno miješanje Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, poput izmjene Izbornog zakona, a sve sa pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini. Iz tog razloga nije ni čudno da među najvjernije saradnike Rusije na zapadnom Balkanu ubrajamo i dva danas prisutna gospodina – Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.