SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

Lajčak za RSE: BiH u najvećoj krizi od Dejtona, Vučić i Kurti će se sastati kada se u nečemu slože

Zaista je važno da odgovorimo na ove krize i nađemo rješenje za njih i ne treba da budemo uplašeni potencijalne opasnosti i da ignorišemo postojeću krizu na terenu, rekao je Lajčak komentarišući situaciju u BiH

Miroslav Lajčak. Agencije

E.Ć. / RSE

24.3.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je izrazio nadu da odluka vlasti u Prištini da ne dozvoli glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima u Srbiji, neće negativno uticati na dijalog.

Lajčak u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" govori za dijalog Kosova i Srbije govori o novom načinu vođenja tog procesa koji je rezultat, kako je rekao, nastale atmosfere i nepoverenja među stranama.

Potvrđuje da će organizovati susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija jedino kada se evropska strana uvjeri da će na tom susretu biti konkretnih rezultata. Poručuje također da dijalog Prištine i Beograda nije o statusu Kosova. 




Stavljanje procesa na led?

Kosovske vlasti su, prema Evropskoj uniji, odbile prijedlog zemalja Kvinte u koje je čak i visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) bio uključen kako bi se pronašlo rješenje za pravo glasa kosovskih Srba na predstojećim izborima u Srbiji.

Na pitanje da li, s obzirom na momentum dijaloga to odbijanje prema EU potpuno stavlja proces na led, Lajčak odgovara:

- Ne, to nije stavljanje procesa na led. Barem se nadam da nije. Naravno, mi smo bili uključeni u pokušaje da se olakša dogovor o izborima, jer kakva god odluka da je bila donijeta, imala bi uticaj na situaciju na terenu. I naravno, za mene kao medijatora, izuzetno je važno da zadržim konstruktivnu atmosferu, kako bismo mogli da nastavimo sa sastancima i da imamo obje strane spremne da se dogovore o stvarima.

Da li je BiH u opasnosti od Putina?

Lajčak se u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dotakao brojnih tema. Upitan je da li dijeli bojazan da je Bosna i Hercegovina i dalje u opasnosti od Putinove agresije, s ozbirom na to da se mnogi pribojavaju kako je BiH savršen teren za Putinov naredni specijalni rat.

- Ne bih to tako rekao. Rekao bih da Putinova agresija u Ukrajini, svakako, otkriva mnoge stvari, da smo uzeti zdravo za gotovo ili da nismo posvetili dovoljno pažnje. A što se ostalog tiče, BiH se suočava sa nekoliko kriza. Rekao bih čak da je ovo trenutno najozbiljnija situacija od kraja rata i od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

Zaista je važno da odgovorimo na ove krize i nađemo rješenje za njih i ne treba da budemo uplašeni potencijalne opasnosti i da ignorišemo postojeću krizu na terenu. To bi bio moj pristup - rekao je Lajčak za RSE. Kompletan intervju specijalnog predstavnika Evropske unije možete pročitati OVDJE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.