PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Predložit ćemo da se Evropska unija angažira snažnije u BiH

Smatramo da je prvo potrebna uspostava relaksacije odnosa, a onda uspostavljanje savezništva i partnerstva između Bošnjaka i Hrvata i mi to smatramo ključnim u BiH, rekao je

Plenković: Potrebna je relaksacija odnosa. SCREENSHOT

Piše: S. S.

24.3.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković se nalazi u Briselu, gdje zasjeda Evropsko vijeće. Tamo se obratio i medijima, gdje je poručio da je veoma značajno da dođe do relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Mi ćemo predložiti da se Evropska unija angažira na snažan način, sa autoritetom visokog političkog nivoa, kako bi uspjeli približiti stavove između bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH, jer mi smatramo da je prvo potrebna uspostava relaksacije odnosa, a onda uspostavljanje savezništva i partnerstva između Bošnjaka i Hrvata i mi to smatramo ključnim u BiH - rekao je Plenković.

Naveo je i da mu je bitno da se napravi takav odnos u kojem "Bošnjaci neće birati Hrvatima predstavnike".

- To je bitno za BiH i to ne samo iz aspekta Hrvatske, koja pristupa dobronamjerno i dobrosusjedski kao jedina zemlja Evropske unije koja graniči sa BiH, nego i sa vanjskopolitičkog interesa cijele Unije, koja bi u ovim globalnim okolnostima trebala investirati puno da bi se postigao dogovor i da bi se onda išlo ka izborima u BiH sa novim izbornim zakonodavstvom - dodao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.