SVETI MJESEC

Ramazanska poruka muftije beogradskog Jusufspahića: Nebesa treba da odjekuju molitvom za mir

Nas Bog stvori da imamo dvije trećine od vode u sebi, pa dajte da ugasimo tu vatru - poručio je muftija

Muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić. Anadolija

A. Č. / Anadolija

1.4.2022

Muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić istakao je danas u poruci povodom početka ramazana, da se on dešava poslije dvije godine koronavirusa i u uvjetima rata u Evropi i pozvao sve ljude Srbije, bez obzira na vjeru, da se mole da rat prestane, i da se mole za Srbiju i njen napredak, javlja Anadolija.

Jusufspahić je rekao da je neshvatljivo da u 21. vijeku, "kada sve imamo, kad su nam sva Božija bogatstva data i niko na ovom kontinentu gladan nije", ima takve pohlepe koja navede čovjeka da digne ruku na svoga brata.

Post, poštenje

- Molim uzvišenog Boga i sve vas da se zajedno pomolimo Stvoritelju, da donese mir, da pomirimo braću, da nas sačuva, da ne dižemo jedni na druge ruke. Da naučimo iz prošlosti, da nikome rat dobro nije donio. Da u ovom mjesecu mira zajedno sa pravoslavnim hrišćanima i katolicima i jevrejima treba da odjekuje naša molitva, naša skrušena molitva, da nebesa odjekuju njom, za mir, samo za selam, za šalom, za Boga uzvišenog, jer mir je ime Božije - poručio je Jusufspahić.

Jusufspahić je ukazao da mjesec ramazana počinje 2. aprila, kao i da će se prvi teravih namez klanjati večeras, u petak, u Bajrakli džamiji, kao i u drugih 15 mesdžida u Beogradu i džamijama širom Srbije.

On je dodao da muslimani poste od zore do zalaska sunca i ustežu se od svakog užitka i da je Ramazan "misija čistoće duše".

- Nije u pitanju samo nutricionizam, tj. pitanje ustezanje od hrane i vode, već potpuno ustezanje od bilo kakvog devijantnog ponašanja, psovke, riječi, bilo kakvog zlog djela i pomisli. Post, poštenje, jeste ustezanje od pohote i htijenja. Štit nam je od pohlepe i halapljivosti. Uči nas dobroti i dobročinstvu", istakao je Jusufspahić.

Zavađenost nikome koristi nije donijela

On je dodao da postiti znači "uže ega stegnuti i od svega lošeg se sustegnuti i tako mir u duši dosegnuti".

Jusufspahić je poručio da se svako dobro djelo u ovom mjesecu nagrađuje mnogostruko pa je prilika da se popravi "račun dobrih djela" i dodao da kada čovjek može pomoći on je protiv sebe i svoga.

Muftija je čestitao Ramazan svim muslimanima Srbije i sveta tradicionalnim pozdravom: "Ramazan Šerif Mubarek Oslun", ali i drugim jezicima sveta.

On je, u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije podsjetio da se ove godine obilježava 500 godina Bajrakli džamije, zbog čega bi voljeo da se muslimani okupe oko te džamije, da naprave programe, te pozvao muslimane Srbije da uzmu učešće, bez obzira na to kojoj zajednici pripadaju i da zaborave loše stvari koje su bile i da se okrenu napretku zajednice i države Srbije.

- Zavađenost nikome koristi nije donijela osim šejtanu, satani, koja je vatrenog porekla. Nas Bog stvori da imamo dvije trećine od vode u sebi, pa dajte da ugasimo tu vatru - poručio je muftija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.