PODRŽALA REZOLUCIJU UN-A

Đukanović: Crna Gora je obavezna je da djeluje u pravcu jačanja zaštite ljudskih prava

On je istakao da država koja vrši agresiju protiv druge suverene zemlje nije pozvana da bude članica najvišeg radnog tijela UN-a za zaštitu i unapređenje ljudskih prava

Milo Đukanović. Agencije

E. Ć.

7.4.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović oglasio se na Twitteru nakon što je Crna Gora podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o suspendiranju prava Rusije kao članice Vijeća za ljudska prava.

Država koja vrši agresiju protiv druge suverene zemlje, nediskriminatorno targetira civile i uništava njenu civilnu infrastrukturu nije pozvana da bude članica najvišeg radnog tijela Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapređenje ljudskih prava - istakao je Đukanović.

Naveo je da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu najbrutalniji vid kršenja ljudskih prava i fundamentalnih principa međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

- Kao članica Vijeća za ljudska prava, Crna Gora je obavezna da djeluje u pravcu jačanja unapređenja i zaštite ljudskih prava i na nacionalnom i na globalnom planu, i da pruža djelotvoran i efikasan odgovor naročito na najozbiljnija kršenja ljudskih prava - zaključio je predsjednik Crne Gore.



Inače, rezoluciju o suspendiranju prava Rusije iz Vijeća za ljudska prava podržala je i Bosna i Hercegovina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.