PODGORICA

Đukanović: Odbijali smo kraj Jugoslavije, Crna Gora je između rata i mira odabrala mir

Istakao je da Crna Gora nije prošla nimalo jednostavnu dionicu do članstva u NATO-u

Milo Đukanović. Aktuelno.me

E. Ć. / Vijesti.me

19.4.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je kako na Balkanu nije bilo dosadnog perioda, a da danas cijeli svijet liči na obnovljeni Balkan.

Đukanović je održao predavanje na Pravnom fakultetu u Podgorici na temu "Crna Gora nakon raspada SFRJ - dostignuća, izazovi i perspektive".



Revolucionarna promjena vlasti

- Na vašoj generaciji je da Crnu Goru što bolje pozicionira u evrotlantskom miljeu. U Crnoj Gori stanovao je dublji idealizam nego u drugim republikama. Odbijali smo kraj Jugoslavije.

U tom periodu se desila revolucionarna promjena vlasti koja je dovela i do grešaka koje su ispravljane. To ostvarenje je dovelo do toga da očuvamo mir. Birajući između rata i mira, izabrali smo mir - kazao je Đukanović, prenose Vijesti.

On je kazao da je 1994. promovisana ideja ekonomske samoodrživosti Crne Gore, što je bila važna prekretnica. Tada su, kako je rekao, završili sa dotacijama iz budžeta zajednice sa Srbijom.

- Tad je postalo jasno da se teško ostvaruje ravnopravnost u zajednici Crne Gore i Srbije - kazao je Đukanović i dodao da je "kroz izglene uši" došao do prve pobjede na predsjedničkim izborima.

Crna Gora saopćila da ne želi ratovati

Govoreći o NATO bombardovanju 1999. kazao je da je iz Crne Gore odmah saopćeno da ne želi da učestvuje u ratu, ali da je to protumačeno kao izdaja nacionalnih interesa. Istakao je da su kraj NATO intervencije dočekali s uvjerenjem da je nezavisnost Crne Gore nezaobilazan put.

Đukanović je rekao da je na međunarodnim adresama bilo straha da će to pokrenuti novi talas nasilja na Balkanu, te su pokušali da Crnu Goru odvrate od ideje nezavisne države i referenduma. Istakao je da su tada došli do Beogradskog sporazuma i da je to bilo vrijeme pripreme Crne Gore do nezavisnosti koja je obnovljena 2006. godine.

Istakao je da Crna Gora nije prošla nimalo jednostavnu dionicu do članstva u NATO-u. Također, dodao je da se sada u Ukrajini brani evropska bezbjednost i da se ukrajinskom narodu treba odati počast, prenose "Vijesti.me".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.