PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Zavisimo od Rusije kada je riječ o gasu

Mi sad s Rusima krećemo u pregovore poslije 10. maja o cijeni gasa i svemu ostalom, poručio je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa današnjeg obraćanja. PRINTSCREEN

A. O.

5.5.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Berlinu bilo riječi o gasu, ali tek će za dvije godine imati mogućnost da dođe do Srbije nešto od gasovoda i interkonektora koji se grade. 

- To ne pada s neba. Mi imamo 100 posto zavisnost od Rusije kada je riječ o gasu - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ukazao i da se često miješa gas i nafta, i istakao da imaju više problema s naftom.


Cijena gasa

- Ranije je bilo više iranske nafte na tržištu, ali sada je ruska jer je jeftinija - naveo je Vučić.

Rekao je i da će biti nastavaka razgovora sa Rusijom oko cijene gasa.

-  Ne možemo protiv Nijemaca - rekao je. 

Na pitanje da li će u Srbiji preživjeti zimu, kaže da hoće. 

- Nije pitanje da li ćemo, nego kakao. Srbija zavisi 100 posto od ruskog gasa i uvozi 60 procenata ruske nafte i nema sada riječi o diverzifikaciji sanbdijevanja - precizirao je Vučić u Berlinu poslije sastanka sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok.


Imaju problem

- O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dvije godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle - rekao je Vučicć.

Dodao je da Njemačka uzima 55 posto ruskog gasa, Srbija 100 posto i da imaju problem i sa gasom i sa naftom.

- Mi sad s Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o cijeni gasa i svemu ostalom. Za naftu imamo više problema. Da li ćemo Južnom družbom, odnosno Janafom da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan ko neće biti to nam tek ostaje da proučavamo - rekao je Vučić.

Naveo je da posljednjih mjesec dana kupuju 60 posto ruske nafte umjesto iračke, jer je ruska jeftinija i da ona dolazi preko Hrvatske.


Gas bitan za privredu

- Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod? Zato se bune Mađari, Slovaci, zato njihov ministar kaže da će to da bude katastrofa za evropsku ekonomiju - naglasio je Vučić.

On je podsjetio da je gas bitan i za privredu, jer veliki broj fabrika su njemačke i da su od 15 najvećih izvoznika, pet, njemačke kompanije, a u 100 najvećih fabrika 50 je njemačkih.

- Mi sad hitno moramo da radimo skladista za naftu, pregovaramo sa Britancima, moramo da vidimo kako da dogradimo skladišta gasa da za dvije godine imao milijadru kubnih metara negdje da stavimo da bismo imali gasa za tri mjeseca - naveo je Vučić.

Podsjetio je da u Srbiji imaju najjeftiniju struju, hljeb i ulje u Evropi i najavio da će narednih dana država da „podvuče crtu“ oko hrane i energenata da vidi čime raspolaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.