OGLASILI SE

Hrvatska smatra protjerivanje diplomata iz Moskve nelegitimnim

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskoj ambasadi u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Rusije, Gordan Grlić-Radman i Sergej Lavrov. Vlada Hrvatske

N. Aj. / Hina

27.5.2022

Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

Rusija je ranije u petak protjerala pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ambasade u Zagrebu u aprilu.

Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je riječ o djelatnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj djelatnika hrvatske ambasade u Rusiji odgovara broju djelatnika ruske ambasade u Hrvatskoj.


- Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke. Hrvatska sa svojim partnerima vodit će principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini -navodi se u saopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskoj ambasadi u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika.

- Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava "personama non grata" - objavilo je rusko ministarstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.