NEPOZNAT AUTOR

Širom Zagreba pojavili se grafiti protiv Milanovića: "Koliko su ti Rusi platili?"

Zanimljivo je da su se slični ili gotovo identični grafiti u nekoliko navrata početkom maja pojavili u Splitu

Grafiti protiv Milanovića. ČITATELJ SLOBODNE DALMACIJE

A. O. / Jutarnji.hr

9.6.2022

Grafiti koji su osvanuli na nekoliko lokacija jutros u Zagrebu govore protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Naime, na bijelom transparentu koji je obješen na nadvožnjak na Savskoj cesti piše "MILANOVIĆ UDBAŠ".

Na zidovima podvožnjaka u Miramarskoj ulici piše "MILANOVIĆU KOLIKO SU TI RUSI PLATILI???", "MILANOVIĆU OD HRVATSKE ODJ**I GENERALE POVEDI", "STIPE MILANOVIĆ UDBAŠ SIN VRAĆA DUGOVE SINJANI!", "MILANOVIĆU DOP JE U DALMACIJI NAJBOLJI" i "MILANOVIĆU KAŽI HRVATIMA KADA ĆEŠ POMILOVATI UDBAŠE".

Na jednom bijelom zidu stoji "MILANOVIĆ = UDBAŠ SINJSKI".


Postavljen transparent u centru Zagreba. ČITATELJ 24.SATA.HR

Povezan s Udbom?

Na fasadi dvorane Jehovinih svjedoka u Savskoj ulici na kućnom broju 137a napisano je "MILANOVIĆ + MESIĆ = UDBAŠKI IGRAČI".

Za sada nepoznati autor ili autori grafita u njima predsjednika Milanovića optužuju da je povezan s Udbom, tajnom policijom iz vremena Jugoslavije, a istu optužbu uputili su i predsjednikovu ocu Stipi Milanoviću.

Zanimljivo je da su se slični ili gotovo identični grafiti u nekoliko navrata početkom maja pojavili u Splitu.

Stipe Milanović preminuo je 2019., a bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike. Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 1990-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Sinj se u grafitima, pretpostavlja se, spominje jer Stipe Milanović potječe iz sela Donjih Glavica kraj Sinja.


Grafiti koji su osvanuli u Hrvatskoj. ČITATELJ SLOBODNE DALMACIJE

Ruska agresija

Optužbi da je udbaš nije pošteđen ni bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Grafit u kojem se predsjednika Milanovića pita "koliko su mu Rusi platili" vjerojatno proizlazi iz sukoba u koji su on i predsjednik Vlade Andrej Plenković ušli nedugo nakon početka rata u Ukrajini koji traje već više od 100 dana. Premijer je predsjedniku više puta predbacio da daje "proruske" izjave te da relativizira rusku agresiju na Ukrajinu.

"Pomilovanje udbaša" koje se spominje u jednom grafitu najvjerojatnije se tiče činjenice da je Anto Nobilo, pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su na njemačkom sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvore za pomaganje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, najavio da će od Milanovića zatražiti da pomiluje njegove klijente.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sredinom je aprila za Hinu rekao da bi predsjednik Milanović, u slučaju da pomiluje Perkovića i Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo, piše Jutarnji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.