ČIN LOKALNIH VLASTI

U Neumu uklonjeni uvredljivi grafiti

Radi se o činu za pohvalu koji treba biti prepoznat, naveo Dizdar

S dijela objekata prefarbane sporne poruke. M. Smajkić

Meliha Smajkic

27.1.2024

Nakon što su u Neumu prije tri dana na burgedžinici „Sarajka“ i objektima u blizini osvanule poruke s fašističkim i nacionalističkim sadržajem, uslijedila je reakcija lokalnih vlasti, čije su nadležne službe većinu uvredljivih grafita uklonile.

Sankcionirati počinitelje

Podsjetimo, to je u svojoj reakciji nako pojave grafita, uz oštru osudu, najavio Dragan Jurković, načelnik Neuma, po čijem nalogu su komunalne službe djelovale. Ovaj čin je pohvalio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar.

- Nakon negativnih vijesti uvijek treba istaknuti i pozitivne reakcije. Lokalni organi u Neumu su brzo odreagovali i uklonili većinu uvredljivih grafita. Radi se o činu za pohvalu koji treba biti prepoznat.

Ovom prilikom se zahvaljujem načelniku Jurkoviću na ustupljenim fotografijama i uloženim naporima lokalne zajednice da se otkloni šteta i otkriju počinitelji.

Naravno, očekujemo da počinitelji nedjela koji su nanijeli štetu, ne samo na imovini nego i ugledu velike većine stanovnika koji ne podržavaju ovakve činove, budu adekvatno i što skorije sankcionisani - naveo je Dizdar na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, na objektu „Sarajka“ i drugim ispisane su poruke: „Za dom spremni“, „Gazi balije“, „Pitarske pi*ke“, „Je*em te Sarajvo“ te druge.

Tokom jučerašnjeg dana reagirali su iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona te oštro osudili posljednje pojave vandalizma na području općine Neum, počevši od oskvrnuća i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih natpisa na više tamošnjih lokacija.

- Oba ova incidenta imaju za cilj unošenje nemira među stanovnike Neuma i skretanje pažnje na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnom kontekstu. 

Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete „grada slučaja“ na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojem kantonalna izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo da se iskoristi u cijelosti.  

Mjesto ugodnog življenja

Ovakvim neprihvatljivim ponašanjem pokušava se zasjeniti snažan angažman lokalnih vlasti, na čelu sa načelnikom Draganom Jurkovićem koji, zajedno sa svojim saradnicima, od Neuma želi da izgradi čitavogodišnju turističku destinaciju i mjesto ugodnog življenja, u čemu će mu Vlada HNK-a nastaviti da pruža punu podršku - navedeno je, između ostalog, u poruci premijerke HNK, Marije Buhač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.