KRISTOFER HIL

Američki ambasador u Beogradu: Srbija mora razmisliti je li održivo da drži neutralnu poziciju

Ono što se dogodilo Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i ubijanje civila, nešto je potpuno neprihvatljivo u ovom stoljeću, poručio je

Hil: Svijet se promijenio od februara. Twitter

E. Ć. / Beta

13.6.2022

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) rekao je da Srbija mora razmisliti da li je održivo da drži "neutralnu poziciju" po pitanju sankcija Rusiji i ratu u Ukrajini. 

Ono što se dogodilo Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i ubijanje civila, nešto je potpuno neprihvatljivo u ovom stoljeću - rekao je Hil.

On je dodao da se ovakav razvoj događaj nije vidio od Drugog svjetskog rata, te da se svijet promijenio posljednjih mjeseci.

- Svijet se promijenio od februara naovamo, i svi mi moramo da razmislimo o tome gdje se nalazimo, kakav je naš položaj i gdje želimo da budemo u budućnosti - istakao je Hil.

Kazao je da je poenta da Srbija i Kosovo moraju da rade na rješavanju problema, da uspostave neke odnose i nastave Briselski dijalog, te da nastave dalje.

Iz ove perspektive sve boljih odnosa Srbije i SAD, kao i SAD i Evropske unije, za mene je jako važno i želio bih da vidim više napretka u Briselskom dijalogu. Kao neko ko se bavio pregovorima, rekao bih da su problemi teški, a budu još teži kada se o njima priča u javnosti - poručio je Hil, prenosi Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.