BIZARNA PRIČA

Postavila ležaljke i donijela kokoške širom otoka, morat će ga napustiti

Šveđanka je na više mjesta na otoku ostavila svoje stvari i razvukla viseće ležaljke, no da se misli zadržati duže, a ne ostati tek na pukom divljem kampiranju, svjedoči i vrt kojeg je posadila, a posadila je paradajz, paprike

Ovako izgleda dom švedskog top modela. SCREENSHOT: RTL

S. S.

16.6.2022

U Hrvatskoj se pojavila bizarna priča bogate ljepotice iz Švedske koja je zauzela otočić Jaz kraj Rogoznice. Pusti otok pretvorila je u svoj dom. Dovela životinje i posadila povrće, a prema stvarima koje je ekipa RTL-a zatekla na otoku - nema namjeru otići.

U ponoć joj ističe rok, ne prijavi li se u policiju, prijeti joj deportacija iz Hrvatske. Bivši švedski top model Izabela Viola Lindblom (Isabella) opet puni naslovnice. Ali ne zbog manekenske karijere, nego zbog robinzonskog života na otočiću kraj Rogoznice.

Skiper iz Rogoznice Dario Ibrahimović: "Viđao sam je tu po selu, dolazila bi u dućan i tako bi šetala. Koliko ja znam, nije se u nikoga dirala, što znam, što sam vidio."

Turistička inspekcija

Najprije je boravila nekoliko dana u iznajmljenom apartmanu u Rogoznici, a onda prije mjesec dana preselila na otočić na koji je donijela i kokoši.

Šveđanka je na više mjesta na otoku ostavila svoje stvari i razvukla viseće ležaljke, no da se misli zadržati duže, a ne ostati tek na pukom divljem kampiranju, svjedoči i vrt kojeg je posadila, a posadila je paradajz, paprike, trešnje, a uskoro će saditi i začinsko bilje.

Općinski komunalni redari dva su se puta uvjerili da ne namjerava otići sa Jaza na koji se obično prebacuje gumenim čamcima. Načelnica Općine Rogoznica Anita Živković:

- Mi smo zapisnikom obavijestili sve institucije. Policija je kasnije postupila da je obavijestila i sanitarnu inspekciju i da je obavijestila turističku inspekciju.

Policija je utvrdila i da je u prekršaju jer u Hrvatskoj boravi dulje od tri mjeseca, a nije prijavila boravište. Kaznu od 300 kuna, zajedno sa sudskim troškovima manekenka je odmah platila, dok rok za prijavu boravišta ističe večeras u ponoć.

Sigurnosno-rizična situacija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

- Vjerovatno da je to u pitanju sigurnosno-rizična situacija policija bi postupala na jedan način, a ovo će se dovršiti u skladu s zakonom... Ukoliko ne postupi po tom rješenju, onda slijedi druga faza policijskog postupanja i to vam je tako. Nije sve preko koljena i ne treba biti jer smo Evropa.

31-godišnjakinja je već tjerala turiste s kako ona smatra "njenog" otoka, a mogući sigurnosni rizik su i baklje na petrolej koje je donijela na otok i paljenje vatre u borovoj šumi.

- Ima zapaljivih stvari, to je najopasnije šta je to ostavila tu, to odma treba uklonit  jer može doći do požara vrlo lako - kazao je Ibrahimović.

Mještani su svjedočili njenom neobičnom, a ponekad i agresivnom ponašanju. Načelnica općine kaže: "Nemam tu kompentenciju na takav način reći, ali ja stvarno s one ljudske strane mislim da toj osobi treba pomoć."

Trenutno najpoznatija Šveđanka u Hrvatskoj jutros je napustila otok i autobusom otišla za Split. Na zaposjednuti otok se vjerovatno namjerava vratiti, jer joj je ostala oprema, lične stvari, ali i pernate ljubimice.

Prilog RTL-a pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.