"AVAZ" NA LICU MJESTA

Obilazak planine Bjelasice: Kvadovi za adrenalinsku vožnju, šetnja za osvježenje

Skoro 2 sata vozite kroz šumu, uz prevoje, pored katuna koji su najzanimljiviji strancima i to potpuno sigurno uz pratnju vodiča i svu potrebnu zaštitnu opremu

Piše: A. Ovčina

5.7.2022

Ekipa "Avaza" posjetila planinu Bjelasicu u Crnoj Gori - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+24

Kolašin, općina u Crnoj Gori zanimljiva je turistička destinacija za sve koji vole mir, tišinu, prirodu, ali i adrenalin.

Ekipa "Avaza", u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore zajedno sa saradnicom za region Vesnom Kazić-Šćepanović posjetila je ovo mjesto.

Sve kroz šumu

Zimski brend, miran gradić, odličan je izbor za porodicu ili bračne parove. Za one koje vole adrenalin, sjajan izbor je proći rutom kroz šumu od centra Kolašina do Bjelasice. Glacijalni oblici reljefa - visoki planinski vrhovi i glečeri prave divan kontrast sa jezerima i livadama. Skoro 2 sata vozite kroz šumu, uz prevoje, pored katuna koji su najzanimljiviji strancima i to potpuno sigurno uz pratnju vodiča i svu potrebnu zaštitnu opremu.

Savjetujemo da se za ovu vožnju obučete lagano u duge rukave, a lice namažete zaštitnom kremom. Naime, tokom vožnje diže se velika prašina pa se zaštitite odjećom. Sve ovo vrijedi i pravi je užitak poslije kojeg će vam najbolje prijati kafa i ručak. Osjećat ćete se "kao novi".

Ledničko jezero

U pauzi vožnje kvadom, prošetali smo planinom Bjelasicom. Imali smo priliku poći i na jahanje, ali smo se odlučili za šetnju i osvježenje kroz čisti zrak.

Sa jednog od vrhova vide se Zekova Glava i Crna Glava. Također, u tom dijelu je ledničko jezero koje doseže dubinu od 9 do 11 metara.

Ako vam se ne da adrenalinska vožnja kvadom, u Kolašinu možete unajmiti terensko vozilo, pa polako doći do vrha Bjelasice.

Preko puta ove planine nalazi se planina Komovi koja je izuzetno lijepa, a idealna je za ljubitelje planinarenja.

U tom dijelu može da se ruča i iznajmi smještaj. Na obodima planine u selima mogu se zapaziti kolibe, vodenice, savardaci - autohtona, narodna arhitektura, kao i arheološka nalazišta.

Osim toga, vidjeli smo i žičaru gdje se ujedno nalazi i skijalište koje je popularno tokom zime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.