UKLONJENE NEKE BARIKADE

Svečlja: Na Kosovu povrijeđeno 11 osoba, oštećeni i automobili

Premijer je rekao da nije bilo ranjenih policajaca, kako su to pojedini mediji na Kosovu prenijeli

Granični prijelazi sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, još uvijek su zatvoreni. Anadolija

A. Č.

1.8.2022

U ponedjeljak su uklonjene samo neke od devet barikada koje su lokalni Srbi na sjeveru Kosova postavili zbog odluke Vlade Kosova da počne izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Granični prijelazi sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, još uvijek su, međutim, zatvoreni za prelazak jer su putevi prema njima i dalje blokirani.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova  Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je da je u sinoćnjim događajima na sjeveru Kosova povrijeđeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane "nelegalnih oružanih kriminalnih struktura".

Kazao je i da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi da uvjeri građane Kosova, kao i građane susjedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zamijeniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.


Ministar unutrašnjih poslova je saopćio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

- Radimo sa agencijama za sprovođenje zakona na uspjehu ovog procesa. Uvjeravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije - rekao je Svečlja.

Postoje još druge barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) poručio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da će granični prelazi biti otvoreni kada se uklone sve barikade.

Lokalno srbijanski stanovništvo u ponedjeljak je uklonilo neke barikade sa puteva, kao što su u Rudaru, na putu prema Jarinju i u Zupču, na putu prema Brnjaku. 

Međutim, postoje još druge barikade.

Bilo i pucnjave

Premijer Kosova je saopćio da je u nedjelju uvečer bilo pucnjave u pravcu policije Kosova i da je postavljeno ukupno devet barikada sa naoružanim ljudima, koji su zaustavljali građane. On je kazao da su ilegalne strukture Srbije postale kriminalne, agresivne bande, te da ih "podržava država Srbija".

Premijer je rekao da nije bilo ranjenih policajaca, kako su to pojedini mediji na Kosovu prenijeli i upozorio na dezinformacije koje su se širile iz Srbije ali i iz Rusije.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova. 

Monitoring se, prema objavi na Twitteru, vrši zajedno sa kosovskim i međunarodnim sigurnosnim organizacijama.

- Prema mandatu UN, KFOR nastavlja da bude posvećen sigurnosni, spreman da poduzme neophodne mjere kako bi Kosovo bilo bezbedno - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.