ODBIJENE MU ŽALBE

Uhapšen bivši načelnik Čeminca ostaje u pritvoru do 27. oktobra

Zlatko Pinjuh je između ostalog osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika Općine da lažno govore u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine

Pinjuh: Zloupotrijebio položaj. Dubravka Petric / Pixsell

A. Č. / Index.hr

10.8.2022

Zlatku Pinjuhu bivšem načelniku Općine Čeminac u Hrvatskoj, odbijene su žalbe na rješenje o produženju istražnog zatvora suca istrage od 27. jula, nakon što ih je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku ocijenilo neosnovanima, saopćeno je iz suda.

Tom je odlukom potvrđeno rješenje suca istrage o produženju istražnog zatvora do 27. oktobra, zbog straha od ponavljanja krivičnog djela.

Kako se ističe u odluci, sudac je utvrdio osnovane sumnje na počinjenje više krivičnih djela za koje se vodi istraga, kao i postojanje bojazni da bi boravkom na slobodi Pinjuh počinio nova djela, kao i činjenice da istraga još nije dovršena.

Žalili se na odluku

Tu je informaciju za Hinu potvrdio i Pinjuhov advokat Hrvoje Grubeša, rekavši kako je nakon isteka dva mjeseca istražnog zatvora, koji je bio 27. jula , na prijedlog USKOK-a sudac istrage produžio istražni zatvor njegovom klijentu.

- Istražni zatvor je našem klijentu produžen na tri mjeseca. Na tu odluku smo se žalili navodeći kako više ne postoji opasnost od ponavljanja djela, no žalbe su odbijene tako da je sada ta odluka pravomoćna - kazao je Grubeša. 

Zlatko Pinjuh je između ostalog osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika Općine da, kao svjedoci u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine.

Zloupotreba položaja

Bivši načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh uhapšen je 21. aprila u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica Općine Čeminac zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

USKOK ih tereti za krivična djela sprečavanja dokazivanja, zloupotreba položaja i ovlasti, poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, koja je zaručnica sina Pinjuhove 51-godišnje izvanbračne supruge, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.