ZVANIČNICI

Lajčak i Eskobar danas će posjetiti Beograd: Sastat će se sa Vučićem

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspjeli da riješe spor u vezi sa mjerama reciprociteta kosovske vlade

Eskobar i Lajčak. AGENCIJE

A. O. / Al Jazeera

25.8.2022

Zvaničnici Evropske unije i SAD Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar (Escobar) danas će posjetiti Beograd. Rzalog njihove posjete jeste sprječavanje nove eskalacije tenzija na sjeveru Kosova, piše Beta.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčak i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Eskobar intenzivirali su diplomatske aktivnosti poslije prošlosedmičnih neuspjelih pregovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu.

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspjeli da riješe spor u vezi sa mjerama reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srbijanskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, ali su se saglasili da nastave pregovore preko posrednika.


Zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova

Vučić će danas poslijepodne prvo razgovarati nasamo sa Lajčakom, a potom će im se pridružiti Eskobar.

Prije dolaska u Beograd, Lajčak i Eskobar će danas u Mitrovici razgovarati sa predstavnicima Srba.

Poslije jučerašnjih sastanaka sa Kurtijem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani u Prištini, Lajčak je rekao da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog dešavanja na sjeveru Kosova 31. jula, dok je Eskobar rekao da su i od srbijanske i od kosovske strane dobili garancije da će biti izbjegnuti novi incidenti.

Lajčak je rekao da će nastaviti razgovore sa obje strane radi pronalaska rješenja za pitanja tablica i ličnih dokumenata i dodao da ne očekuje da se “bilo šta loše” desi u narednim danima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borell) pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel 18. avgusta, kako bi dvije strane postigle dogovor o gorućim pitanjima, čime bi bila izbjegnuta mogućnost nove eskalacije tenzija 1. septembra.


Primjena mjera

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe koje posjeduju srbijanske lične dokumente, od 1. avgusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. avgusta počne obavezna preregistracija vozila sa srbijanskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na sjeveru Kosova 31. jula, Kurtijeva vlada je, na zahtjev SAD-a, odložila do 1. septembra primjenu mjera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lične dokumente i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija jučer zatražili da odloži primjenu mjera reciprociteta za još tri mjeseca, prenosi Al Jazeera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.