VELIKA PLJAČKA INE

Zaplijenjeno više od 200 miliona KM: "Mi znamo kada su se počele raditi transakcije"

Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor, to ćemo vidjeti u godišnjem izvještaju, rekao je Primorac

Kulteša i Biluš tokom konferencije. PRINTSRCEEN

A. O. / Jutarnji.hr

29.8.2022

Konferencija za medije održana je jutros u 9 sati kada se oglasio ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović, a vezano za veliku pljačku Ine, na kojoj je poručio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja firme.

U 11 sati je bila sazvana i konferencija u Ministarstvu finansija. 


Uz ministra finansija Marka Primorca, govorili su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i direktor Porezne uprave Božidar Kutleša.

- Ured za sprječavanje pranja novca nema priliku istupati u javnosti pa mi je drago da smo dobili ovu priliku. U ovom slučaju smo, nakon što smo zaprimili dojavu, započeli kriminalističko istraživanje. Nama je u uredu najvažnija ovlast koju imamo blokada sredstava - kazao je u uvodu Biluš.

Marko Primorac. PRINTSCREEN

- Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u historiji rada ove kancelarije. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo krivičnim djelima. Blokirano je 813 miliona kuna (oko 211 941 406.65 KM) u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su i nekretnine u vrijednosti 3 miliona eura - potvrdio je Biluš.

- Dosta se pričalo o gašenju "poreznog USKOK-a", ali sada se vidi da je naš rad potreban. Ovo je ogroman slučaj u sektoru, a sve ne bi bilo moguće bez našeg robusnog informacijskog sistema - kazao je na početku izlaganja Kutleša.

- Svaka od institucija u rekordnom roku je odradila svoj dio posla, a sve skupa je od početka postupka trajalo oko tri mjeseca - istaknuo je Kutleša.

Ante Biluš. PRINTSCREEN

Upitan je li uplata od 500 miliona kuna na jedan račun, odnosno na račun oca proosumnjičenog Damira Škugora, bila jedna uplata ili u nekoliko navrata, Biluš je opet kazao da ne može o detaljima. Međutim, otkrio je ipak da "nije bila pojedinačna uplata, a nad njima se vršio nadzor".

Novinare je zanimalo od kad znaju da se ovo događa.

- Mi znamo kada su se počele raditi transakcije, ali ne mogu davati previše informacija, osim da su transakcije krenule kasnije nego što pišu mediji - istaknuo je Biluš.

Novinarima se potom obratio ministar Primorac.

- Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor, to ćemo vidjeti u godišnjem izvještaju. Ne vidim kako bi moj stav pomogao u ovom slučaju jer i mene ti detalji zanimaju. I ja bih volio znati to sve kontrolirao i dozvoljavao. Treba provesti sve istražne radnje do kraja i ako postoji odgovornost to treba adekvatno tretirati - naglasio je ministar Primorac.

Božidar Kulteša. PRINTSCREEN

Istaknuo je kako mu je "posebno drago da je u svim radnjama osigurano oduzimanje nelegalno stečenog novca".

- Uvjeren sam da ćemo saznati sve o procesima u Ini, zasad te informacije nemamo. Svjestan sam da su mediji nestrpljivi, pa i ja sam, ali ne mogu sada govoriti o nekakvim hapšenjima - inzistirao je i dalje ministar.

Primorac se dotakao i aktualne energetske krize.

- Mogu samo naglasiti da država u ovoj krizi neće profitirati, eventualni višak bit će preusmjeren najpogođenijem dijelu stanovništva. Sindikati? Ne znam hoće li dobiti povećanje plaće od 10 posto, ali ne volim o tome preko medija - zaključio je ministar finansija.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhapšeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.