PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Uskoro mjere za uštedu energije za građane, Europrajda sigurno neće biti

Donijeli smo odluku da neće biti parade. Može da zove Bajden, Putin, Zelenski... Neće biti promjene te odluke, rekao je Vučić

Vučić: Borit ćemo se zajedno. Printscreen

A. Č. 7 Kurir

30.8.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ministru vanjskih poslova Kube Brunu Eduardu Rodrigesu Parilji Orden srbijanske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kube.

Poslije svečane ceremonije, predsjednik Vučić je govorio i o drugim temama odgovarajući na pitanja novinara.

- Uvezli smo jučer četiri gigavata električne energije, što nas je koštalo 2,4 miliona eura. Pred nama je još malo teško ljeto, još teža jesen i najteža zima. Nadam se da ćemo prevazići sve, i uskoro ćemo izaći sa tim pred građane. Borit ćemo se zajedno. Uskoro ćemo izaći sa mjerama za sve građane - rekao je Vučić.

Komentirajući Boreljove optimističke izjave oko rješavanja problema sa tablicama na Kosovu, Vučić je rekao:

- Evropski političari su pametniji i ozbiljniji od mene, ali ne moraju da budu mrgudi kao ja. Ne vidim nikakvo rješenje. Svakako će 1. septembra krenuti sa kampanjom oko tablica.

- Očekujem važne posjete posle Samita Otvorenog Balkana, imat ćemo mnogo posrednika iz Evrope i svijeta, poput Erdoana i mnogih drugih. Ipak, trenutno ne vidim mogućnost za pomak, zbog Prištine koja ne želi da se postigne kompromis.


O Europrajdu

Upitan za Europrajd, Vučić je odgovorio:

- Mi danas u Srbiji upravo zbog onog u Ukrajini imamo dodatni problem. Najveći problem nam je energetika. Dva miliona tona uglja su nam neophodna, gledamo kako to da riješimo. Kad imate sve te probleme, pritisak oko uvođenja sankcija, a Srbija zna da nam one ne donose ništa dobro, i sami smo bili žrtve sankcija, kada sve to imate dolazi do ekstremizacije političke scene. 

Kažete opozicija hoće proteste jer hoćete da zabranite Europrajd, pa neki su protestovali da ga zabranite. Oni ćute i gledaju šta svi drugi rade, nadajući da će država sama moći da se izbori protiv svih njih. Neki bi sebi da dozvole pravo na šetnju, a onim drugima nikad da se ne dozvoli. Imamo bezbroj problema. Neki kažu da je to podjednako važno kao Kosovo. Tužno je ako vam je šetnja podjednako važna kao Kosovo.

Rast BDP-a

- Umjesto da se skloniš ako ti se ne sviđa, imamo besmislene proteste protiv parade. Odem u promenadu, ne moram da gledam, niko me ne napada. Ovi drugi kažu 'borit ćemo se za svoja prava'. Čak i stranci koji negdje vode neku kampanju nešto bi razumjeli, naši ne. Mi treba da pustimo ove druge da ih izubijaju da bi rekli 'vidite kako smo bili u pravu, država nas nije štitila'. Taj skup će biti zabranjen i nema igre oko odluka države".

- Radimo sve što možemo i borimo se za svoju zemlju, danonoćno radimo. Da bi samo jedan parametar, sve po strani, Srbija imala 30 milijardi BDP, Srbija će iduće godine, za 11 godina imati 60 milijardi, duplo veći BDP.

O otkazivanju Europrajda Vučić je rekao:

- Da, ja sam spreman da preuzmem svu odgovornost. Donijeli smo odluku da neće biti parade. Može da zove Bajden, Putin, Zelenski... Neće biti promjene te odluke. Tako se država ponaša. Država mjeri bezbroj puta, a kada presiječe, odluke države se poštuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.