OZBILJNA PRIJETNJA

Uhapšeni maloljetnik u Zagrebu je dio radikalne desničarske grupe

Na ročištima pred istražnim sucem Francišković je konstantno ponavljao da bi sve izrečeno ponovio te da po cijenu smrti treba srušiti vlast, zbog čega mu je pritvor konstantno produžavan,

Protest u Zagrebu. SCREENSHOT

Jutarnji list

11.9.2022

Nekoliko policijskih vozila i u nedjelju je do poslijepodnevnih sati osiguravalo prostorije HDZ-a Hrvatske na Trgu žrtava fašizma, i to zato što je jedna grupa demonstranata ostala preko noći i dobar dio dana na tom području, piše Jutarnji list.

Riječ je o dvadesetak osoba koje su prvobitno prijetile da će ostati ondje do daljnjeg, ali su se tokom dana ipak predomislili. Kako saznaje Jutarnji, riječ je o grupi demonstranata čiji je pripadnik i 17-godišnjak kod kojeg je policija u subotu pronašla dva Molotovljeva koktela, nož i improvizirano hladno oružje pogodno za napad, kako ga je opisala policija.

Riječ je o improviziranoj napravi koju je maloljetnik sastavio od nekoliko velikih čavala, koja se mogla iskoristiti za nanošenje teških tjelesnih povreda. Iako se prvobitno posumnjalo da ta naprava sadrži i eksploziv, policija je utvrdila da se ne radi o eksplozivnom sredstvu. Uhapšeni maloljetnik policiji će tek morati objasniti zašto je na protestni skup otišao s dva Molotovljeva koktela, nožem i improviziranom napravom s čavlima.

Prema dostupnim informacijama, policija je u nedjelju pregledala i stan u kojem on živi, a u konačnici bi mogao biti osumnjičen za napad na službenu osobu te posjedovanje nelegalnog oružja. Prema našim informacijama, uhapšeni maloljetnik je rođen u Zagrebu, a živio je u porodici u kojoj je često zabilježeno porodično nasilje. Do sada je već jednom bio uhapšen pod sumnjom za poticanje na terorizam putem društvenih mreža. No, brzo je pušten bez podizanja optužnice.

Između 60 i 100 osoba

Uhapšeni maloljetnik dio je grupe sljedbenika Marka Franciškovića, svojevrsnog gurua radikalne desnice u Hrvatskoj. Francišković je predsjednik udruge Pravednik i nalazi se u istražnom zatvoru pod optužbom da je na anticovid protestu u novembru prošle godine u Zagrebu javno poticao na terorizam. Na ročištima pred istražnim sucem Francišković je konstantno ponavljao da bi sve izrečeno ponovio te da po cijenu smrti treba srušiti vlast, zbog čega mu je pritvor konstantno produžavan, a optužnica još nije podignuta ili odbačena. Istražni zatvor mu ponovo istječe 16. septembra, kada će se ponovo raspravljati o njegovoj sudbini.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, grupa vjernih Franciškovićevih sljedbenika broji između 60 i 100 osoba i uglavnom su aktivni na društvenim mrežama, gdje propagiraju svoje ideje o rušenju vlasti, što im je glavni cilj. U subotu uhapšeni mladić Franciškoviću se pridružio prije otprilike godinu dana, a jedan od zadataka mu je moderiranje raznih grupa na aplikaciji Telegram, na kojoj je grupa također aktivna.

Sagovornici Jutarnjeg lista ističu kako je od svih radikalnih lijevih i desnih skupina u Hrvatskoj Franciškovićeva u ovom trenutku najaktivnija i najradikalnija. Kao privremeni vođa grupe, dok je u Francišković u pritvoru, nametao se Gordan Šebalj, još jedan od predstavnika radikalne desnice koji poziva na nasilno rušenje vlasti. Šebalj je predsjednik udruženja Hrvatski ratnik, a u aprilu ove godine najavio je osnivanje Nacionalne civilne garde, čiji će pripadnici prolaziti vojničku obuku.

Većina u političkom i društvenom životu Hrvatske samo odmahuje rukom na upozorenja na opasnost od djelovanja radikalnih grupa u Hrvatskoj koje pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Toj konstataciji u prilog ide i potpuna šutnja političke i društvene scene na činjenicu da je na jednom političkom skupu uhapšena osoba s Molotovljevim koktelima i hladnim oružjem. Nema osude tog čina niti se javno propituje šta je bila krajnja namjera osobe koje je posjedovala improvizirano oružje s čavlima. Osim toga, šta bi se dogodilo da su ti Molotovljevi kokteli upotrebljeni i da je bilo ozlijeđenih ili poginulih?

Veliki uspon

Sagovornici Jutarnjeg tvrde kako je Franciškovićeva grupa veoma aktivna na društvenim mrežama te Franciskovića smatra svojim guruom. Riječ o je osobama između 30 i 50 godina koje konstantno indoktriniraju ljude svojom ideologijom i pokušavaju ih privući u svoje redove. Kod uhapšenog mladića to su očito uspjeli i on je u godinu dana napredovao od običnog sljedbenika do osobe koja s oružjem dolazi na protest protiv vlasti. Ne treba zaboraviti da je Danijel Bezuk, prije nego što je krenuo rafalno pucati po zgradi Vlade i pritom teško ranio policajca, u oproštajnom pismu napisao: "Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti". Riječ je praktički o istim parolama koje propagiraju Francišković i njegovi sljedbenici, piše Jutarnji list.

No, u Hrvatskoj su mjesecima trajala politička prepucavanja na najvišem nivou o tome jesu li ranjavanje policajca i pucanje po zgradi Vlade teroristički činovi. Sad ipak Zagrebački županijski sud već devet mjeseci ne može utvrditi jesu li Franciškovićeve riječi: "Ne ubijajmo se međusobno. Naš neprijatelj je u Banskim dvorima" poticanje na terorizam ili ne.

On je već devet mjeseci u pritvoru i od njega se u ekstremnom dijelu društva pravi mučenikom. Stoga je možda vrijeme da se konačno podvuče crta i utvrdi je li nošenje Molotovljevih koktela i čavala na politički skup granica preko koje se ne smije prijeći i trebaju li sigurnosne službe ozbiljno reagirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.