PODIZANJEM ZASTAVE

Svečano otvoren Europrajd u Beogradu: Jake policijske snage obezbjeđivale skup

Organizator Goran Miletić zahvalio se svima koji su došli i naveo da mnogi nisu vjerovali da će prajd održati

Otvoren Europrajd. Goran Srdanov / Nova.rs

A. O. / Nova.rs

12.9.2022

Ispred Palate Srbija svečanim podizanjem zastave počela je nedelja Europrajda u Beogradu, piše Nova.rs.

Stigla je i kuma prajda Sajci MC koja će se obratiti okupljenima. Pored organizatora, događuju prisustvuje nekoliko diplomata, među kojima i američki ambasador Kristofer Hil, ali i nekoliko protivnika prajda koji traže da se događaj otkaže. Kada je riječ o šetnji, plan će biti objavljen danas ili sutra.

Ispred Palate Srbija, ali i duž Bulevara Mihajla Pupina i okolnim ulicama prisutne su jake policijske snage koje obezbjeđuju događaj. Među prisutnima su američki ambasador Kristofer Hil, odbornik u Skupštini Grada Dobrica Veselinović i povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Organizator Goran Miletić zahvalio se svima koji su došli i naveo da mnogi nisu vjerovali da će prajd održati.


Kristofer Hil. Vesna Lalić / Nova.rs

- Beograd će pokazati da je grad koji je otvoren i jednak za sve, postoji za sve i grad koji je otvoren za promjene. Ovo je poruka tolerancije, ovo je vrijeme za jednakost i solidarnost - podvukao je on i prokomentarisao da je samo povjerenica Brankica Janković danas ovdje ispred državnih institucija.

Kako su naveli organizatori događaja, po prvi put se događaj održava ispred Palate Srbija, jer im nije dozvoljeno ispred Skupštine Grada.

Ovogodišnja kuma prajda Sajsi MC rekla je da joj je čast što je kuma ovakvog događaja.

- Ta tema je polarizovala društvo i svi smo svjesni koliko je važno da se prajd održi. To nije samo šetnja već edukacija, edukacija i edukacija - kazala je.


Otvoren Europrajd. Vesna Lalić / Nova.rs

Organizator Marko Mihalović kazao je da se osjeća posramljeno.

- Ovaj dan treba da predstavlja trijumf demokratije i mislio sam da ćemo na današnji dan biti presretni zbog postignutih rezultata, ali se osjećam posramljeno jer stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti prava LGBT zajednice. Ovo je borba za jedan demokratski poredak, za zdravu sredinu gdje neće biti mjesta govoru mržnje, zločinima iz mržnje. Treba da budemo ponosni na ljude koji su pokazali solidarnost u protekloj nedelji koja je bila teška - naveo je on.


Nekoliko protivnika događaja došlo je kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog šetnje, ali atmosfera je bez tenzija.

Kako su ranije najavili organizatori, beogradski Europrajd bit će historijski, jer je prvi koji se održava na Zapadnom Balkanu i u ovom dijelu Evrope. Do sada ovaj događaj privukao je veliku pažnju javnosti, budući da je vrh države najavio da će iz bezbjednosnih razloga otkazan.

Tradicionalna šetnja zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 sati ispred Skupštine Srbije.

Nakon sastanka Vijeća za nacionalnu bezbjednost predsjednik Aleksandar Vučić naveo je da će država iskoristiti zakonsko pravo da 96 sati od početka šetnje odluči da li će ona biti održana ili ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.