NAKON ŠETNJE

Više od pet LBGT aktivista iz Albanije i Njemačke napadnuto večeras u Beogradu

Iz Europrajda su pozvali policiju i nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioc

Dvoje aktivista je povrijeđeno i u Hitnoj pomoći su. Nova.rs

H. J. I.

17.9.2022

Više od pet učesnika današnjeg događaja u okviru Europrajda u Beogradu napali su huligani i druge nasilničke grupe prilikom povratka sa te manifestacije, saopćili su organizatori Europrajda.

- Prema saznanjima Beograd Prajda u pitanju su uglavnom strani državljani, iz Njemačke i Albanije - navodi se u saopćenju.

Iz Europrajda su pozvali policiju i nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce, da utvrde sve okolnosti i da ispune obećanje da će bezbjednost svih učesnika biti garantovana.

Organizatori su ujedno pozvali sve one koji su na izlasku iz šetnje ili u bilo kom drugom trenutku tokom EUroprajda pretrpJeli nasilje da to prijave nadležnim organima ili da to jave organizatorima EUroprajda.

- Osam aktivista LGBT zajednice iz Albanije fizički je napadnuto i pretučeno dok su se vraćali sa Euro Prajda 2022. u Beogradu - objavio je na Facebooku novinar Idro Seferi.

On dodaje da je dvoje aktivista povrijeđeno i da su u Hitnoj pomoći, dok su ostali u stanju šoka.

Napala ih je, kako navodi Seferi, grupa od 10 nasilnika po završetku šetnje i koncerata u okviru Euro Prajda koji je trajao čitavu sedmicu, a danas je bio poslednji dan manifestacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.