KOSOVO

Profesor Adis Maksić za "Avaz": Mogućnost nasilja realna, ali događaji neće izmaći političkoj kontroli

Izlazak iz institucija i skidanje policijskih uniformi daje jednu novu dimenziju trenutnoj eskalaciji i mogućnost nasilja je sigurno realna, ističe Maksić

Maksić: Beograd ovim potezima želi pokazati odlučnost i spremnost na eskalaciju kako bi napravio pritisak. Facebook

Piše: A. Bajramović

6.11.2022

Danas svjedočimo još jednoj epizodi u nepreglednim ciklusima eskalacije i deeskalacije situacije na Kosovu, kazao je za portal "Avaza" profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog univerziteta Burch.

Nakon početka primjene odluke o registarskim tablicama, predstavnici Srba jučer su odlučili da napuste sve političke institucije - Skupštinu, Vladu i četiri općine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu, a za danas je najavljen i veliki protestni skup u Kosovskoj Mitrovici.


- Izlazak iz institucija i skidanje policijskih uniformi daje jednu novu dimenziju trenutnoj eskalaciji i mogućnost nasilja je sigurno realna. Međutim, malo toga se na Kosovu dešava slučajno, tako da ni ovi događaji neće izmaći političkoj kontroli. 

Sukob većih, odnosno opštih razmjera nije realan u ovom odnosu snaga i sve trebamo posmatrati u okviru podizanja uloga za predstojeće pregovore. Beograd ovim potezima želi pokazati odlučnost i spremnost na eskalaciju kako bi napravio pritisak i dobio što više za pregovaračkim stolom kada su u pitanju Srbi na sjeveru Kosova. 

Međutim, i to ima svoje parametre, a oni će biti postavljeni od strane zapadnih sila koje imaju stvarnu moć na terenu - ističe profesor Adis Maksić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.