NAJVIŠI ZVANIČNICI

U Tirani danas počinje samit Evropska unija - Zapadni Balkan

U Tiranu stižu i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) kao i premijeri Belgije i Holandije

Samitu učestvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. AP

H. J. I.

6.12.2022

U Tirani danas počinje samit Evropska unija - Zapadni Balkan. U nacrtu deklaracije se ističe da "zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti", a u posebnom dijelu bavi se posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Pored najvišnih zvaničnika EU na ovom skupu učestvovat će i lideri 27 zemalja članica, kao i iz regiona Zapadnog Balkana. U Tiranu stižu i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) kao i premijeri Belgije i Holandije.


Strateško partnerstvo

U nacrtu dokumenta u koji je imao uvid prištinski portal Koha.net ističe se da eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost i podvlači važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana.

- Zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU (ZSBP) i da djeluju u skladu sa tim, uključujući mjere koje ograničavaju EU - navedeno je u dokumentu.

U nacrtu deklaracije samita čestita se "onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i ohrabruju se oni koji to nisu učinili da slijede njihov primjer".

U dokumentu Evropska unija "ponovo potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima za članstvo u Evropskoj uniji Zapadnog Balkana“ i poziva na "ubrzanje procesa članstva, što je u zajedničkom interesu, zasnovano na reformama povjerenih partnerima, fer i rigoroznim uslovljavanjem i principom zasluga".

EU pozdravlja napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile na svom putu ka EU od samita EU-Zapadni Balkan, organizovanog u Brdu kod Kranja (Slovenija) u oktobru 2021. godine, a naročito održavanje prvih međuvladinih odvojenih konferencija Albanije i Sjeverne Makedonije.


Protesti opozicije

U trećoj tački dokumenta fokus je na demokratizaciji zemalja regiona, koje se pozivaju da "podržavaju osnovne evropske vrijednosti i principe, u skladu sa međunarodnim pravom".

- EU pozdravlja i obnovljenu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primatu demokratije, osnovnim pravima i vrijednostima i vladavini prava, uključujući podjelu vlasti, i ističe potrebu kontinuiranih napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja podrške dobroj upravi, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i pravima pripadnika manjina - piše u dokumentu.

Dodaje se da "kredibilitet ovih obaveza zavisi od smislenog sprovođenja neophodnih reformi i od izgradnje čvrste historije podržane jasnom i dosljednom javnom komunikacijom u interesu naroda".

- Osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji, uz puno poštovanje slobode izražavanja, suštinske su komponente svakog demokratskog sistema i mi pozdravljamo i podržavamo ulogu koju oni igraju na Zapadnom Balkanu - dodaje se u dokumentu.

EU podsjeća na važnost nastavka reformi, kako za dobrobit građana, tako i kao osnova za kontinuiranu podršku EU, posebno u oblasti vladavine prava, i oblastima koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U Tirani će danas, na dan početka samita, biti održani i protesti opozicije, a očekuje se da će oko 1.500 policajaca i drugih snaga sigurnosti biti na terenu kako bi osigurali sigurnost učesnika samita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.