NOVE TENZIJE

Milica Andrić Rakić iz Kosovske Mitrovice za "Avaz": Ključno je da se izbjegnu sukobi

Svrha barikada je da se spriječi prebacivanje uhapšenog bivšeg policajaca koji je podnio ostavku

Andrić Rakić: Sukoba ne vjerujem da će biti. Facebook / KOSSEV

Piše: A. Bajramović

10.12.2022

Nakon slanja dodatnih policijskih snaga na sjever Kosova, napada na policiju, te razmjene optužbi s obje strane, tenzije na Kosovu ponovo rastu. U popodnevnim satima na više mjesta podignute su barikade.

- U Mitrovici su nakon oko 30 minuta isključene sirene za vazdušnu opasnost a prema informacijama sa terena na najmanje tri mjesta na magistralnom putu Priština -Raška postavljene su barikade. 

Svrha barikada je da se spriječi prebacivanje uhapšenog bivšeg policajaca koji je podnio ostavku kada i sve njegove kolege srpske nacionalnosti početkom novembra. 

On se trenutno navodno nalazi u bazi Kosovske policije u blizini Jarinja jer je uhapšen na prijelazu - kazala je za "Avaz" Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.


Već par dana čuju se i najave da bi Srbija na sjever Kosova mogla poslati 1.000 pripadnika svojih sigurnosnih snaga. S druge strane stižu prijetnje da bi to značilo početak rata.

- Što se rata tiče, sukoba između Vojske Srbije i KFOR ili Kosovskih sigurnosnih snaga ne vjerujem da će biti, ali može lako da dođe do sukoba Kosovske policije i građana sa sjevera. To se ne može okarakterisati kao rat, ali svakako da građanima nije ni bitno kako se to zove, već je ključno da se izbjegnu sukobi i žrtve - kaže Andrić Rakić.

Ona ne isključuje mogućnost da Srbija pošalje svoje snage, bez obzira na protivljenje KFOR-a, jer bi to, kako kaže, predstavljalo dodatni pritisak na KFOR da sačuva sigurnost, ali I na NATO kako bi se bliže pozabavio situacijom na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.