SIGURNOSNE MJERE

Kosovo: Policija zbog barikada privremeno zatvorila i Brnjak, drugi granični prijelaz na sjeveru

Iz Kosovske policije su saopštili da je na osnovu policijskih procjena privremeno zatvoren i granični prelaz Brnjak

Zbog sigurnosnih razloga policija zatvorila granični prijelaz Brnjak. Anadolija

A. Č. / Anadolija

10.12.2022

Kosovska policija je saopštila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, nakon Jarinja zatvorila za saobraćaj i drugi granični prijelaz na sjeveru Kosova, Brnjak, prenosi Anadolija.

Iz Kosovske policije su saopćili da je na osnovu policijskih procjena, kao mjera predostrožnosti dok ima izvjesnih blokada na putu u pravcu graničnog prelaza Brnjak, privremeno zatvoren i granični prijelaz Brnjak. Predhodno je već zatvoren prelaz Jarinje.

- Pošto su sada dva granična prijelaza na sjeveru zemlje zbog barikada zatvorena za saobraćaj, građani se pozivaju da za saobraćaj koriste i druge granične prijelaze - navode iz policije.

Jarinje, kod Leposavića i Brnjak, kod Zubinog Potoka, jedini su prelazi između Kosova i Srbije na sjeveru Kosovu.

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umešanost u krivična dela terorizma i napad na ustavni poredak.

“Osumnjičeni je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova. S ciljem ometanja policijskih akcija i privodjenja osumnjičenog pred pravosudne organe, u popodnevnim satima su se počele okupljati određene osobe/grupe i postavljati barikade sa vozilima i teškom opremom”, navodi se u saopštenju.


Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Predhodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23. april 2023. godine, zbog nepostojanja sigurnosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srbijanski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.