RAZGOVOR

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi za "Avaz": Problem ne želimo rješavati silom već razgovorom i dogovorom

Problem sa srpskom zajednicom je komplikovan iz više razloga, to je historija i mi ga ne želimo rješavati bilo kojom vrstom sile, već razgovorima i dogovorima, rekla je

Emilija Redžepi: Imamo stalne konsultacije sa strateškim partnerima. FACEBOOK

Piše: A. Bajramović

13.12.2022

Vlada permanentno analizira situaciju i rješenja problema traži u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo, kazala je za "Avaz" potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi.

Govoreći o tenzijama na sjeveru zemlje, koje su ponovo dovele do barikada, prijetnji, straha, pa i upotrebe vatrenog oružja u noćnim satima, Redžepi dodaje da u rješavanju aktuelne krize vlada ima i stalne konsultacije sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice, sa zvaničnicima EU, a posebno SAD-a.

Umorni od stalnih problema

- Vlada ne rješava problem silom nego samo na osnovu zakona. Problem sa srpskom zajednicom je komplikovan iz više razloga, to je historija i mi ga ne želimo rješavati bilo kojom vrstom sile, već razgovorima i dogovorima. Ali bez naših strateških partnera i posrednika u dogovorima nećemo moći da dođemo do rješenja i zbog toga smo u svakodnevnoj komunikaciji sa svima njima. Ovdje imamo jedan problem. Glavna strana u pregovorima nama nije srpska zajednica na Kosovu, već rukovodstvo Republike Srbije i tu imamo konstantne opstrukcije i česte manipulacije sa Srbima koji žive na Kosovu, koji rade i funcionišu kao i svi drugi narodi u svojim sredinama gdje žive – kaže Redžepi.

Jedini put je dijalog, ističe, a nakon rata 90-tih ne vjeruje ni da će Srbija poslati vojsku na Kosovo, s obzirom da bi značilo rat i sa međunarodnom zajednicom, odnosno snagama KFOR-a i NATO-a.

- Svi građani Kosova, bez obzira koje su nacije i vjere, umorni su od stalnih političkih problema i nemira koji proizvode nesigurnost. Svaki naš građanin je u svakom pogledu u ovakvom ambijentu življenja nesiguran, a sve se to odražava i na ekonomsko stanje. Politička dešavanja nam odvlače pažnju sa stvari od značaja za građane, ne možemo se kao vlada u punom kapacitetu posvetiti razvoju zdravstva, obrazovanja, socijalnih pitanja, ranjivim popilacijama i svemu što je predviđeno našom razvojnom strategijom – ističe Redžepi.

Kosovo je izgrađeno demokratsko društvo

Na pitanje do kada će kriza na Kosovu trajati zamjenica premijera Aljbina Kurtija odgovara da je očito da su Kosovo svi priznali kao nezavisnu Republiku.

- Put ka de jure priznanju je po mom misljenju nešto duži. De fakto, mi smo strana u pregovorima. Dakle, tu smo i postojimo. Kosovo je, svidjelo se nekome ili ne, izgrađeno demokratsko društvo sa svim državnim institucijama, koje funkcionišu punim kapacitetom. Priznanje de jure se postiže implementacijom mnogih međusobnih dogovora i sporazuma kako bi onda došlo do međusobnog priznanja između Srbije i Kosova za šta se mi kao vlada na čelu sa premijerom Kurtijem zalažemo i od toga nećemo odustati – ističe potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.