CRNA GORA

Od 1. januara veće akcize na cigarete i duhanske proizvode

Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 50 na 55 eura po kilogramu (oko 100 KM)

Ugostiteljski objekti nisu obveznici obračuna i uplate razlike akcize. FACEBOOK

A. O.

30.12.2022

U Crnoj Gori će od 1. januara biti povećana specifična akciza na cigarete, fino rezani duvan i bezdimne duhanske proizvode.

Specifična akciza na cigarete uvećana je sa 44 na 47,5 eura na hiljadu komada, dok je proporcionalna smanjena sa 26 posto na 24,5 posto od njihove maloprodajne cijene, navodi se u obavještenju za akcizne obveznike Uprave prihoda i carina.

Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 50 na 55 eura po kilogramu (oko 100 KM), a na bezdimne duhanske proizvode sa 100 na 145 eura po kliogramu duvanske smjese, navodi se u obavještenju.

U skladu sa Zakonom o akcizama, u slučaju promjene visine akcize, proizvođači, uvoznici, kao i lica koja obavljaju trgovinu na veliko i malo, a koji na dan prije promjene visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode za koje postoji obaveza obračunavanja akcize, dužni su da izvrše popis zaliha i da na njih izvrše obračun i uplatu razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom.

Iz Uprave su napomenuli da je Zakonom o akcizama predviđena prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od 2.000 do 20.000 eura (od 4.000 do 40.000 KM) za preduzeće, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne izvrši popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno njenu razliku.

Ugostiteljski objekti nisu obveznici obračuna i uplate razlike akcize, dodaje se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.