SKANDAL U SUSJEDSTVU

Hrvatski policajac (21) prešutio da je pozvan u vojsku Srbije: Izbačen je iz policije

Mladi 21-godišnji policajac, neslužbeno se saznaje, ima dvojno državljanstvo, a pozvan je pismenim putem na regrutaciju i mobilizaciju u kasarnu u Sremskoj Mitrovici

Policajac u Hrvatskoj dobio otkaz. Miranda Cikotic/PIXSELL

S. S. / Danas.hr

9.1.2023

Mladi 21-godišnji hrvatski policajac, nakon par godina službe u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, rješenjem od 7. novembra 2022. godine, udaljen je iz službe, a kako kažu iz policije, "teško je naštetio interesima službe i njenom ugledu", piše Danas.hr.

Policajac je, kako su potvrdili u policiji, na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske, "radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja". Mladi 21-godišnji policajac, neslužbeno se saznaje, ima dvojno državljanstvo, a pozvan je pismenim putem na regrutaciju i mobilizaciju u kasarnu u Sremskoj Mitrovici.

Pokrenut postupak

- Policijski službenik je teško naštetio interesima službe i njenom ugledu, a time je dovedena u pitanje njegova dostojnost za obavljanje policijske službe - govore iz PU vukovarsko-srijemske i dodaju: "Trenutno udaljenje iz službe, koje je realizirano još 7. novembra, bilo je nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak - kažu.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska danas je objavila da je ovo jedini takav slučaj dosad u Hrvatskoj.

- Policijska uprava vukovarsko-srijemska je temeljem članka 12. Zakona o policiji rješenjem udaljila iz službe 21-godišnjeg policijskog službenika koji je raspoređen u Stanicu granične policije Tovarnik te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti - kazao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

"Upisan u vojnu evidenciju Srbije"

Živković je pojasnio da je 21-godišnji vukovarsko-srijemski policijski službenik na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s predstavnicima Vojske Srbije preuzevši poziv za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavijestio svog nadređenog rukovoditelja. "Time je teško naštetio interesima službe i ugledu MUP-a, a ujedno je dovedena u pitanje i njegova dostojnost za obavljanje policijske službe", naveo je Živković te dodao da je 21-godišnji policijski službenik udaljen iz službe 7. novembra prošle godine.

Njegovo udaljavanje iz službe bilo je nužno jer su povreda dužnosti i posljedica povrede nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak, rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske te dodao da je to jedini takav slučaj na nivou MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.