CRNA GORA

Planinari BiH i regije pohodili Hajlu, na Memorijalu "Safet Mavrić Ćako"

Na ovogodišnjem pohodu registrirano je oko 250 sudionika, a oko 180 popelo ih je jedan od najljepših vrhova Prokletija

Oko tridesetak planinara iz BiH je učestvovalo na pohodu. Fena

H. J. I.

17.1.2023

Planinari iz Bosne i Hercegovine i regije pohodili su i ove godine Hajlu (2.403 m.n.v.) u Crnoj Gori, na 25. Memorijalnom pohodu koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na vrhunskog sportistu iz Novog Pazara Safeta Mavrića Ćaku.

Na ovogodišnjem pohodu registrirano je oko 250 sudionika, a oko 180 popelo ih je jedan od najljepših vrhova Prokletija (2.403 m.n.v.) koji se izdiže iznad Rožaja.

Učestvovalo tridesetak planinara iz BiH

Za sudionike taj pohod bio je prilika za nova druženja i uživanje u ljepotama prirode. Pohod na vrh Hajle (2.403 m.n.v.) rado su, kažu, uknjižili u svoje planinarske uspjehe. Zahvalni su vodičima, koji su bili sa njima.

Planinari i ljubitelji prirode iz Bosne i Hercegovine tradicionalno sudjeluju na tom pohodu, a ove godine bilo ih je tridesetak, iz više planinarskih društava. Među njima bila je Lamija Pandžo (12 godinu), koja već ima ispenjanih vrhova iznad 2.000 m.n.v., a prvi put je pohodila i popela Hajlu. Na taj pohod je došla zajedno sa svojim djedom, planinarom Mustafom Ćutahijom.

Po tradiciji, sudionici vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v.. Odatle pješice stižu u planinarski dom Grope na oko 2.000 m.n.v., a od te lokacije penje se vrh Hajle. Za sudionike pohoda obavezna je kompletna oprema za zimske visokogorske akcije.

Sudjelovala i Mavrićeva sestra

Među sudionicima pohoda godinama je i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači. Zahvalna je svim sudionicima što se i na taj način prisjećaju njenog brata za kojeg kaže da je mnogo volio Hajlu, pohodio je u svim godišnjim dobima.

Planinarski klub "Hajla 2403" iz Rožaja, zajedno sa Turističkom organizacijom Rožaje, tradicionalno u januaru okuplja planinare na Memorijalnom pohodu "Safet Mavrić-Ćako". Kako ističe Fevzija Kurtagić iz PSK "Hajla 2403" ovogodišnji pohod prevazišao je očekivanja organizatora, a pokrovitelji su Planinarski savez Crne Gore i lokalna samouprava.

Safet Mavrić Ćako bio je alpinista, planinar, biciklista, gimnastičar, vrhunski sportista iz Novog Pazara, a smrtno je stradao na Hajli 6. januara 1997. godine.

Hajla pripada lancu Prokletija, a Memorijalni pohod "Safet Mavrić-Ćako" spada među najmasovnije zimske uspone u regiji i ima za cilj promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma. Memorijalni pohod podržali su Opština Rožaje i Turistička-organizacija Rožaje, a tom manifestacijom otvorena je i ovogodišnja zimska turistička sezona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.