REZULTATI ANKETE

Samo 43 posto građana podržava ulazak Srbije u EU

Učestvovalo je 1.050 ispitanika starijih od 18 godina

32 posto građana protiv članstva u EU. Anadolija

H. J. I.

26.1.2023

Samo 43 posto građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj Uniji, prema rezultatima najnovijeg istraživanja "Evropska orijentacija građana Srbije", koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Učestvovalo 1.050 ispitanika

U anketi koja je sprovedena na teritoriji Srbije učestvovalo je 1.050 ispitanika starijih od 18 godina. Pred njih je postavljeno pitanje: "Da li podržavate članstvo Srbije u EU?"

Protiv članstva bi se izjasnilo 32 posto građana, uopće ne bi glasalo 13 posto, a 12 posto njih ne zna šta bi odgovorilo na postavljeno pitanje.

Na pitanje o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. godine do danas koje je davala EU, 28 posto ispitanika je od ponuđenih odgovora prepoznalo da je EU najveći donator Srbiji, a iza njih se nalaze Kina, Rusija i Norveška.

Projekti finansirani EU sredstvima

Trećina ispitanika upoznato je sa činjenicom da se u Srbiji sprovode projekti finansirani EU sredstvima, posebno u oblastima zaštite životne sredine, obrazovanja, zdravstva, nauke i inovacija, prekogranične saradnje, energetike, kulture, transporta, poljoprivrede, razvoja privatnog sektora, reforme javne uprave i pravosuđa i unutrašnjih poslova.

U pograničnim oblastima taj procenat je mnogo veći jer čak polovina ispitanika, njih 48 posto zna da se u njihovim sredinama sprovode projekti u okviru prekogranične saradnje, a više od 80 posto njih se u potpunosti ili djelimično slaže da vide konkretne rezultate sprovođenja ovih projekata finansiranih iz fondova EU.

38 posto srbijanskih građana smatraju da bi i država i oni lično imali koristi od članstva Srbije u Europskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.