KOSOVO JE SRCE ZORANOVO

Putin i srpski nacionalisti imaju svog predsjednika - Milanovića

Proevropski Hrvati ga izabrali, hrvatski nacionalisti ga potom podržali, ali predsjednika je u konačnici dobio - Putin

Zoran Milanović. Goran Stanzl / Pixsell

Danijal Hadzovic

30.1.2023

Medije prenose kako se u Kremlju već dugo šuška o mogućem nasljedniku Putina, tj. nedostatku adekvatne ličnosti koja bi ga zamijenila. Dakako, nije izvjesno da će se za života ruski predsjednik povući s vlasti, barem ne mirno, no kada bi mogao birati, idealnog nasljednika našao bi vjerovatno u Zoranu Milanoviću.

Putin pravio, Lukašenko porađao

Na predsjedničkim izborima 2020. građani Hrvatske za predsjednika su birali proevropskog, progresivnog socijaldemokrata nasuprot umjereno desne Kolinde Grabar-Kitarović. Umjesto toga, dobili su nacionalističkog desničara, populistu i prorusa koji djeluje kao da ga je Putin pravio, a Lukašenko porađao.

Milanović kritikuje Zapad, napada Evropsku uniju, vrijeđa evropske čelnike (dobro, istini za volju, vrijeđa sve redom), voli Milorada Dodika, negira genocid u Srebrenici... Ipak, sav raskoš njegove proputinovske politike došao je do izražaja s agresijom Rusije na Ukrajinu, a po Milanovićevim stavovima stekao bi se utisak da mu govore više velika vođa iz Kremlja lično.

Tako je hrvatski predsjednik rusku vojsku nazivao „nepobjedivom“, za rat je krivio SAD tvrdeći da preko Ukrajine ratuju s Rusijom, Ukrajincima je poručivao da nemaju šanse u ratu, a odbio je i dati dozvolu ukrajinskim vojnicima da se obučavaju u Hrvatskoj, iako je riječ o članici o NATO-u.

Sve ovo izazivalo je i masovno oduševljenje ruskih medija koji masovno prenose Milanovića. Danas je pak hrvatski predsjednik otišao i korak dalje.

Milanović se usprotivio ideji da Hrvatska šalje oružje Ukrajini tvrdeći da će to „produbiti rat“, jer valjda bi ga Putin trebao što je prije moguće završiti.

- Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno – kazao je Milanović, ponovo okrivljujući SAD za sve zbog koje je rekao da ispašta Evropa, dok Amerika plaća najmanje.

Hrvatska aneksija

Ipak, posebnu je pažnju privuklo ono što je Milanović rekao o Kosovu. Naime, hrvatski predsjednik prešao je i posljednju stepenicu za inicijaciju u potpunog putinofila „suverenistu“ te je kazao kako je Kosovo oteto od Srbije.

- Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kak se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta - rekao je Milanović.

Da je Kosovo oteto od Srbije, stav je i Rusije, proruskih desničara širom svijeta, ali i srpskih nacionalista. Stav je to, naravno, i Zorana Milanovića. Problem je, međutim, što to nije stav i Republike Hrvatske koja je davno priznala Kosovo čime Milanović za nečije tuđe interese, znamo čije, istupa protiv vlastite države na čijem čelu stoji.

Pitanje je kako će na ovo reagirati i hrvatski nacionalisti i desničari koji su upravo u Milanoviću prepoznavali svog heroja zahvaljujući njegovim nacionalističkim istupima, pogledima na Bosnu i Hercegovina i antiliberalnim stavovima. Šta li sada prosječni hrvatski "domoljub" koji je klicao Milanović kada je vrijeđao bošnjačke političare i baljezgao o trećem entitetu u BiH misli o tvrdnjama da je Hrvatska aneksirala Kosovo.

Proevropski građani Hrvatski izabrali su Milanovića, a nacionalisti su potom pomislili da su dobili svog predsjednika, no čini se da u konačnici i jedni i drugi ostaju kratkih rukava te da je predsjednika Hrvatske zapravo dobio Putin. Sve sa svojim saveznicima, uključujući i srpske nacionaliste, dakako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.