SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

Lajčak u ponedjeljak u Prištini

Za sada nema potvrde s kim će Lajčak razgovarati prilikom posjete

Miroslav Lajčak. Miloš Tešić / Pixsell

H. J. I.

5.2.2023

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ponovo će doputovati u Prištinu u ponedjeljak.

Za sada nema potvrde s kim će Lajčak razgovarati prilikom posjete, prenosi Kosovo Online.

Pritisak međunarodne zajednice

Lajčak je 25. januara posjetio samo Prištinu gdje je imao radnu večeru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem.

Kosovska strana je pod pritiskom međunarodne zajednice jer se traži formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu. Prištinske vlasti do sada su odbijale to uraditi.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put spomenuo mogućnost formiranja Zajednice općina sa srpskom većinom, uz uslove. 

Kurtijevi zahtjevi

Ti uslovi, među ostalim, odnose se na to da zajednica općina sa srpskom većinom "mora biti u skladu s Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo", da Zajednica ne može biti monoetnička, odnosno da mora promijeniti ime, te da ne može imati nikakve izvršne ovlasti, već da služi isključivo saradnji između općina, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Evropska strana do sada se nije oglasila oko njegovih uslova. Službenici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu formirati zajednicu općina sa srpskom većinom, te da se očekuje da Priština ispoštuje svoje obaveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.