PRVA GODIŠNJICA

Kosovo: Ukrajinski novinari marširali i zapalili svijeće za žrtve rata

Sada su oni borci, oni su operateri dronova, a to se desilo sa skoro 90 posto novinara u Ukrajini, kaže Solodovnikova

Anadolija

24.2.2023

Povodom prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinski novinari koji su se sklonili na Kosovo, održali su marš u centru Prištine, javlja Anadolija.

Ukrajinski novinari su sa svojim nacionalnim zastavama i porukama zahvalnosti za podršku Ukrajini, marširali od Trga Skenderbeg do Trga Zahir Pajaziti, gde su i zapaliti svijeće u znak poštovanja prema svima koji su poginuli u ratu.

Nastavljaju rad

Na Kosovu je do danas utočište pronašlo 12 ukrajinskih novinara, koji nastavljaju svoj novinarski rad i dijele iskustvo svog života na Kosovu sa svojim sunarodnicima.

Novinarka Olena Solodovnikova iz Kijeva na Kosovo je došla u oktobru prošle godine, a potom je u novembru dovela i svoju šestogodišnju kćerku, koja je odmah počela da pohađa školu.

Solodovnikova u izjavi za Anadoliju kaže da se postepeno navikava na život na Kosovu. Olakšava joj situaciju to što na Kosovu skoro svi govore engleski, a počela je da uči i albanski jezik, za koji kaže da je jako težak.

- Sada su oni borci, oni su operateri dronova, a to se desilo sa skoro 90 posto novinara u Ukrajini. Dakle, razumijete da je svaka osoba umiješana u ovaj rat i mi želimo da se borimo do okončanja rata - kaže Solodovnikova.

Zaustaviti rat 

Ona poručuje da Evropa mora da zaustavi rat "prije nego što Rusija nastavi svoju invaziju i na druge zemlje".

Na prvu godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, kosovski lideri su danas organizovali ceremoniju uručenja zahvalnica ukrajinskim novinarima koji se nalaze na Kosovu.

Ukrajinski novinari su u Prištinu došli preko programa „Novinari u rezidenciji“, uz posredovanje Evropskog centra za slobodu štampe i medija i u koordinaciji sa Udruženjem novinara Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.