PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Nastavljamo pomagati Ukrajini

Tokom sastanka dana je puna podrška ukrajinskom narodu

Plenković i Galuščenko: Zajednički sastanak. Vlada RH

A. O.

1.3.2023

Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković danas se sastao sa ministrom energetike Ukrajine Germanom Galuščenkom, a tom je prigodom istaknuo da Hrvatska nastavlja pomagati Ukrajini, saopćeno je iz vlade.

Tokom sastanka dana je puna podrška ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te je istaknuto da će Hrvatska nastaviti s političkom, ekonomskom, finansijskom, humanitarnom i vojnom pomoći Ukrajini, navodi se u saopćenju.

Ujedno, izražena je spremnost za saradnju u području energetike, obnove ukrajinske energetske infrastrukture, kao i osiguranja energetske sigurnosti Ukrajine u uslovima ruske agresije, čemu je Hrvatska već dala doprinos u sklopu međunarodnih napora pomoći Ukrajini, zaključuje se u saopćenju.

Inače, ukrajinski ministar energetike Galuščenko učestvuje na 4. ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC). P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je američko ministarstvo energetike.

P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Evrope i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost. Ovogodišnji sastanak P-TECC-a u Zagrebu započeo je danas poslovnim forumom, a sutra će se održati ministarski sastanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.