HOĆE LI SE DOGOVORITI

Vučić i Kurti danas oči u oči u Ohridu

Najavljeno je da će danas u Ohridu Borelj i Lajčak odvojeno razgovarati s Vučićem i Kurtijem, poslije čega će biti održan zajednički sastanak

Sa jednog od prethodnih sastanaka. Printscreen

N. Aj.

18.3.2023

Danas će se u Ohridu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održati sastanak na kojem će se susresti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Sastanak je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell), a odvijat će se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

I dok Vučić tvrdi da u Ohridu neće ništa potpisati, već da će se samo razgovarati o normalizaciji odnosa, Kurti navodi da Vučićeve izjave nisu konstruktivne, te da će se, ako nema potpisa, nastaviti sporenje.

Crvene linije

- U svakom trenutku znamo svoje crvene linije i uvijek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovornije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje - rekao je Vučić.

Kurti je, s druge strane, naveo da „Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. juna 1999. godine“.

Najavljeno je da će danas u Ohridu Borelj i Lajčak odvojeno razgovarati s Vučićem i Kurtijem, poslije čega će biti održan zajednički sastanak.

Borelj je izrazio očekivanje da će se Vučić i Kurti u Ohridu dogovoriti o primjeni plana EU za normalizaciju odnosa, čiji je tekst "zatvoren", ali je pitanje kako i kada će sporazum biti sproveden.

Drugačiji od prethodnih

- Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti - rekao je Borelj.

On je poručio da je vrijeme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

- Sastanak u Ohridu bit će drugačiji od prethodnih, jer ćemo se fokusirati na razgovor o Aneksu o implementaciji prijedloga EU, koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa Kosova i Srbije - naveo je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.