IZASLANIK SAD-A

Eskobar o sastanku u Ohridu: Prilika za čitav region

Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vijek, poručio je Eskobar

Eskobar: Historijska prilika. Printscreen

A. O. / RSE

18.3.2023

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavio da je sastanak lidera Kosoba i Srbije u Ohridu historijska prilika.

- Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vijek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u cjelini - rekao je Eskobar, koji sastanku u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača.

Očekivanja od današnjeg sastanka

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

On je istakao da sporazum o normalizaciji "stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova" i "otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u euroatlantske strukture".

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala vjerovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku.

Formiranje ZSO

- Prvo, Zajednica će biti definisana svojim ovlaštenjima, bit će definisana statutom. Funkcionisat će u skladu sa Ustavom Kosova, u okviru pravne strukture Kosova. Štaviše, najvažnije je to što se normalizacijom (odnosa) dvije države usklađuju i sa evropskim standardima. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao im je 16 modela sličnih aranžmana unutar Evropske unije koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. Dakle, postoji način da se napravi model za udruženje koji ne stvara RS. U stvari, malo je verovatno da će se ikada pretvoriti u Republiku Srpsku - rekao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.