GODIŠNJICA ZLOČINA

Osmani u Skenderaju: Ovdje je počinjen jedan od najstrašnijih pokolja genocidne srpske države

Poslije strijeljanja njihova tijela su oteta, poslana u Srbiju i na kraju ekshumirana u Petrovom Selu i donijeta ovdje, ali ne svi, rekao je Kurti

Kurti i Osmani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
S. S.

28.3.2023

Premijer Kosova Albin Kurti zajedno s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani odao je počast kod Spomen-obilježja u Izbici, u općini Skenderaj, gdje su srpske snage na današnji dan 1999. godine ubile 147 albanskih civila, od kojih se šest još vodi kao nestalo.

Kurti je tom prilikom rekao da je masakr u Izbici uvršten u optužnice Haškog tribunala protiv šest visokorangiranih političkih, policijskih i vojnih lidera Srbije i da predstavlja dokaz srpskog genocida na Kosovu.

Oteli tijela

- Oni su oteti kao ljudi, kao Albanci. Poslije strijeljanja njihova tijela su oteta, poslana u Srbiju i na kraju ekshumirana u Petrovom Selu i donijeta ovdje, ali ne svi, pošto se za njih šest još ne zna gdje se nalaze - rekao je Kurti, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kurti je poručio da Kosovo nikada neće zaboraviti srpski genocid i da će se i institucije i građani, zauvijek i neprekidno, zalagati za pravdu za žrtve i njihove porodice.

Premijer Kosova Kurti se prisjetio i Mustafe Dragaja, preživjelog u masakru u Izbici, koji je svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu. Dragaj je preminuo u septembru prošle godine.

Jedan od najstrašnijih pokolja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je kazala da je ovo jedan od najstrašnijih zločina.

- Ovo je bio jedan od najstrašnijih pokolja Srbije, genocidne srpske države nad albanskim narodom. I zločin nije završio ubistvom i masakrom naših građana u Izbici, nego se i ponovio kada su srpske snage ekshumirale ubijene i ponovno ih sakrivale na masovnim grobljima u različitim mjestima u Srbiji i na Kosovu - rekla je Osmani.

Podsjetila je i da je među pronađenim tijelima bila i šestomjesečna beba, što je dokaz okrutnosti zločina Srbije na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.