UPUĆENA ČESTITKA

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori: Milatović treba brinuti o sticanju povjerenja Bošnjaka

Poručili su da se Milatović na nekorektan način obrušio na najjaču političku partiju manjina

Jakov Milatović. Avaz

A. O.

4.4.2023

Čestitka novoizabranom crnogorskom predsjedniku Jakovu Milatoviću stigla je iz Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, gdje su kazali da vjeruju da će on biti istinski predsjednik svih građana Crne Gore, pa i manjina koje ga, kako su naveli, s razlogom, nisu podržale u značajnijem broju.

Navode da su iznenađeni izjavom Milatovića kojom se, kako kažu, na prilično nedemokratski i nedržavnički način miješa u unutrašnje stvari jedne političke partije, posebno Bošnjačke stranke, kao manjinske stranke koja je na svim izborima do sada pokazala da uživa veoma visok stepen povjerenja Bošnjaka.

Fingiranje ekskluzivnosti

Poručili su da se Milatović na nekorektan način obrušio na najjaču političku partiju manjina "sa snažnim izbornim legitimitetom" i njenog lidera pokušavajući da, kako su kazali, fingira inkluzivnost.

Umjesto da uzroke niske podrške, manjina traži u svojim greškama, koje je prema pripadnicima manjina pravio kao ministar apostolske Vlade, očistivši svoj resor od svih kadrova iz reda manjina, kao i u činjenici da se nikada jasno nije odredio o za Bošnjake i ostale manjine veoma važnim pitanjima iz skore prošlosti Crne Gore i regiona, navodi se u saopćenju.

Milatović je u sinoćnjem intervjuu za TVCG rekao da nije dobro što neki lideri političkih stranaka “nisu pokazali dozu demokratskog kapaciteta da nose određene procese”, misleći, kako navode, na Bošnjačku stranku.

Steći povjerenje

Poručili su da bi Milatoviću bilo politički mudrije da brine o tome kako će kao predsjednik Crne Gore steći povjerenje Bošnjaka.

- A to svakako ne može postići na način kako je prezentovao tokom svog posljednjeg intervjua, niti na onaj koji je kao ministar apostolske Vlade pokazao, te da se umjesto o procesima u Bošnjačkoj stranci pozabavi procesima u pokretu iz kojeg dolazi - kazali su.

Biti istinski predsjednik

Ipak su čestitali na ostvarenom rezultatu i poručili su da vjeruju da će se sa pozicije predsjednika Crne Gore, kao multietničke, građanske države, uzdići iznad dnevne politike i biti istinski predsjednik svih građana Crne Gore, pa i manjina koje ga, vjeruju s razlogom, nisu podržale i značajnijem broju.

Poručuju da će u Bošnjačkoj stranci imati snažnog partnera na putu izgradnje Crne Gore kao građanske, antifašističke, sekularne i demokratske države, kao i na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.