IZUZETAK OD MORATORIJUMA

Srbija organizuje vježbu s NATO-om, stigla reakcija iz Rusije

Peskov smatra da su vlasti u Beogradu trenutno pod pritiskom bez presedana da Srbiju vode ka onima koji imaju antiruski stav

Vojska Srbije. Twitter

S. S.

7.4.2023

Moratorijum ostaje na snazi, vojne vežbe Srbije sa partnerskim zemljama su izuzetak. Tako je za RSE najavljenu vježbu sa pojedinim članicama NATO prokomentarisalo Ministarstvo odbrane Srbije.

Vlasti u Srbiji napravile su izuzetak od moratorijuma na održavanje vojnih vježbi sa stranim partnerima kako bi bila održana vježba "Platinasti vuk 23".

Riječ je o međunarodnoj taktičkoj vježbi na kojoj učestvuju i članice NATO saveza, između ostalih i SAD.

Odluka ostaje na snazi

Moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima uveden je u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susjednu Ukrajinu.

Tada je zvaničan Beograd saopćio da neće uvesti sankcije protiv Rusije, ali i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljnjeg sve vojne vježbe sa stranim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada.

U Ministarstvu odbrane Srbije u odgovoru za RSE 5. aprila napominju da ta odluka ostaje na snazi.

- Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vježbama sa stranim partnerima - navelo je Ministarstvo.

Zaključkom Vlade Srbije od 16. marta odobrena je realizacija vježbe "Platinasti vuk 23".

- Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama - navedeno je u odgovoru Ministarstva odbrane Srbije za RSE.

Reakcija iz Rusije

Ipak, stigla je i brza reakcija s Kremlja.

- Moskva će pažljivo pratiti vojne vježbe Srbije "Platinumski vuk" u saradnji sa članicama NATO-a - saopćio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ako govorimo o vježbama, sigurno ćemo ih vrlo pažljivo pratiti - rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

On smatra da su vlasti u Beogradu trenutno pod pritiskom bez presedana da Srbiju vode ka onima koji imaju antiruski stav.

- Znamo da je Beograd trenutno pod teškim pritiskom bez presedana - istakao je Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.