PREMIJER KOSOVA

Kurti: Sve što smo dogovorili sa Srbijom treba u potpunosti provesti

Bez djelimične provedbe i bez kašnjenja, naveo je Kurti na Twitteru

Albin Kurti. Valdrin Xhemaj / Pixsell

H. J. I.

16.4.2023

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je danas da se ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova treba u potpunosti provesti, bez djelimične realizacije i kašnjenja.

- Proveli smo posljednje dvije godine u Briselu razgovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije. Osamnaestog marta u Ohridu je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) zvanično objavio dogovor. Ono što je dogovoreno treba se u potpunosti provesti. Bez djelimične provedbe i bez kašnjenja - napisao je Kurti na Twitteru.

Formiranje ZSO

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je da u aneksu sporazuma koji je dogovoren u Ohridu jasno piše da se Kosovo obavezuje da odmah krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Borelj je nakon sastanka diplomata EU u Briselu rekao da je ministre izvijestio o dogovoru postignutom u Ohridu koji je temelj za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

- Ovim sporazumom stvara se novi status koji znači da više ne moramo tražiti nadu u dijalogu, što nam omogućava da više ne budemo u kriznom ozračju, već da idemo na provedbu sporazuma koji je prihvaćen 27. februara - rekao je tada Borelj na konferenciji za novinare.

Nova odbrambena strategija

Vučić je nedavno rekao da se nada da kosovske institucije neće pokušati provesti strategiju koju smišljaju, a prema kojoj bi njihove snage bile na području cijelog Kosova.

- Nadam se da se to neće dogoditi jer bi to značilo da više nema ni traga bilo kakvom dogovoru. To znači da žele eskalaciju sukoba i ništa drugo - rekao je Vučić.

Vlada Kosova usvojila je novu odbrambenu strategiju koja predviđa da će kosovske snage biti raspoređene na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjever, što je Srbima sporno.

Prema važećim sporazumima, specijalne snage kosovske policije ne mogu ući na sjever Kosova bez posebne dozvole zapovjedništva KFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.