OTPUTOVAO U STRASBURG

MVP Srbije: Dačić će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Evrope

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023.

Ivica Dačić. Twitter

A. O.

18.4.2023

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otputovao je danas u Strasburg, gdje će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Tako će Dačić danas, ipak, prisustvovati sjednici Vijeća Evrope, iako je u ponedjeljak kazao da ne namjerava putovati u Strasburg u povodu dvije decenije od prijema Srbije u VE ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je u ponedjeljak, nakon sastanka sa šeficom diplomatije Gabona Jolandom Nionde (Yolandom Nyonde), rekao da je na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU, najavljeno da će Odbor ministara Vijeća Evrope započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine te je dodao da Srbija krši te sporazume ako glasa protiv članstva Kosova.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Vijeću Evrope 12. maja prošle godine, a aplikaciju Kosova za članstvo najprije razmatra Odbor ministara VE. Nakon procjene situacije na Kosovu konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica, podsjeća Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.