PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić nakon masakra u Beogradu: Nije bilo ministra koji nije plakao

Rekla je da je napravljena platforma "Čuvam te" i apelirala je na sve profesore, roditelje, učitelje i učenike da je pogledaju

Vlada usvojila čitav niz mjera. Printscreen

E. A.

4.5.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vlada donijela 10 novih mjera te odlučila proširiti rad već postojeće grupe za izmjenu kaznenog zakona. 

- Jučer u Vladi Srbije nije bilo osobe koja nije plakala, nije bilo ministra koji nije plakao. Nije bilo osobe u Srbiji koja nije plakala. Danas je Vlada usvojila čitav niz mjera o kojima je pričao i predsjednik. Ne mislim da je sistem zakazao - rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Nova platforma

Rekla je da je napravljena platforma "Čuvam te" i apelirala je na sve profesore, roditelje, učitelje i učenike da je pogledaju.

- Mnoge škole u Srbiji je ne koriste. Mnogo smo radili na tome i dalje ćemo raditi - govori.

- Imamo primjere u EU zemalja gdje je starosna granica niža od 14 godina. To je jedna od najznačajnijih mjera. U roku od tri mjeseca MUP treba izvršiti kontrolu rada svih streljana, a da se u roku od mjesec dana pripremi izmjena zakona kako bi se zabranio pristup maloljetnim osobama streljanama - kazala je i dodala da sada svako traži ko je kriv, niko ne kaže da kao društvo svi trebaju nositi svoj dio odgovornosti. 

Ugledna škola

Kaže da je škola imala i školskog policajca, profesionalno osiguranje te videonadzor.

- Niko nije imao vremena pričati s njim? Čak ni to nije tačno. Liječnik prilično dobro zarađuje, majka profesor... To je ugledna škola, za primjer. Ne postoji registrirano vršnjačko nasilje protiv tog dječaka koji je počinio ovaj zločin - kazala je ona.

Prema njenim riječima, kada pokušate kontrolirati društvene mreže, koje su problem, mnogi će izaći i reći da je to udar na slobodu govora.

- Moramo pronaći neko rješenje za društvene mreže ili više pričati o tome te podignuti svijest kod ljudi - istakla je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.