12 DANA SE BORILA

Sahranjena deseta žrtva masakra koja je ranjena u osnovnoj školi u Beogradu

Ona je ranjena u glavu i odmah po prijemu u kliniku operisana

Sa lica mjesta. Nataša Rajaković

A. O.

17.5.2023

Najtužnija povorka krenula je danas beogradskim grobljem Lešće, a sahranjena je djevojčica inicijala A.A, deseta žrtva masakra u školi na Vračaru. Ona se 12 dana borila za život, međutim, nije joj bilo spasa.

Na vječni počinak je ispraćena uz opelo koje je služio patrijarh Porfirije.

Nakon opela, patrijarh je održao kratak govor, a okupljenima se obratio i otac djevojčice koji se zahvalio ljekarima, nastavnicima, policiji, državnim organima i predsjedniku Aleksandru Vučiću na brizi, razumijevanju i podršci koju su pružali sve vrijeme nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar".

- Pacijentkinja koja je sa teškim povredama glave opasnim po život zadobijenim prilikom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ bila zbrinuta u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj, preminula je i pored hitne hirurške intervencije i svih preduzetih mjera intenzivnog liječenja. Ministarica zdravlja Danica Grujičić, u svoje ime i u ime Ministarstva zdravlja, izjavljuje iskreno saučešće porodici nastradale djevojčice - saopćeno je 15. maja iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Ona je ranjena u glavu i odmah po prijemu u kliniku operisana, međutim, kako je tada izjavio direktor Tiršove Siniša Dučić, zahvat je bio dug i zahtjevan.

Podsjetimo, nezapamćena tragedija u Srbiji dogodila se 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda ušetao u školu "Vladislav Ribnikar" sa očevim pištoljem. On je upucao čuvara škole Dragana V. i dežurne učenice, a zatim je ušao u kabinet historije gdje je ubio pet vršnjaka, a ranio nastavnicu historije i još šest đaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.