DŽEFRI HOVENIJER

Američki ambasador na Kosovu: Kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem Kipar

Više stranog prisustva na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju, rekao je

Džefri Hovenijer. Američka ambasada na Kosovu

S. S.

30.5.2023

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) izjavio je da postoji velika opasnost da stranci uspostave de facto, a možda čak i de jure, protektorat nad sjeverom Kosova, prenosi prištinska Gazeta Blic.

- Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa, a to znači manje moći i ovlaštenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju - istakao je Hovenijer.

Kraktovida politika

Upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de facto, a možda i de jure protektorat nad sjeverom i da "kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar".

Dodao da je neophodno razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se stvari smirile.

Ambasador Hovenijer je ranije danas prilikom susreta s nekoliko novinara u Prištini rekao da Vlada Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama akcije koje je poduzela u petak.

Tog su dana novi albanski gradonačelnici većinski srpskih općina na sjeveru Kosova – Zubin Potok, Leposavić i Zvečan – uz pomoć kosovske policije ušli u zgrade općina, uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva.

Oštra reakcija

- Kad smo saznali, oštro smo reagirali protiv toga. Odluka je imala negativan utjecaj na ugled Kosova i preokrenula je napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Hovenijer.

Citirao je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) koji je rekao da će te akcije utjecati na odnose SAD-a i Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.