AKO KURTI ODBIJE ZAHTJEVE

Kosovu prijeti izbacivanje iz međunarodnih organizacija

Sankcije transatlantske zajednice podijeljene su u dvije faze

Kosovu prijeti izbacivanje iz međunarodnih organizacija. AP

H. J. I.

7.6.2023

Ako kosovski premijer Albin Kurti odbije zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a koje je dobio tokom posjete posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar) i posebnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, njegovoj zemlji prijete sankcije koje će ići u dvije faze. 

Sankcije podijeljene u dvije faze

Naime, proglašenje kosovskih dužnosnika "personama non grata", vraćanje sjevera Kosova u stanje prije 2004., kada je KFOR imao potpunu kontrolu, blokada finansija iz SAD i EU, pasivan odnos prema kampanji Srbije za priznanje Kosova, blokada ulaska u međunarodnih organizacija i eventualno isključenje Kosova iz bilo koje međunarodne organizacije čiji je već dio – neke su od sankcija transatlantske zajednice, podijeljene u dvije faze, ukoliko Kurti odbije dobivene zahtjeve.

Eskobar nije precizirao koje tačno sankcije očekuju Kurtija ako do petka 9. juna ne prihvati raspisivanje novih izbora, smanjenje kosovske policije na sjeveru i podnošenje nacrta statuta Zajednice srpskih općina te povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Kako tvrdi Albanian Post, temeljem diplomatskih izvora, Kurti i jedan od njegovih ministara snosit će sankcije na ličnom, ali i na državnom nivou Kosova te će one biti oštre i bez presedana u historiji Kosova.

Rizik za sigurnost i mir

- U slučaju da se situacija na terenu pogorša i dovede do ozbiljne prijetnje općoj sigurnosti, uključujući ugrožavanje trupa KFOR-a, premijer Kurti i ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja mogu se proglasiti nepoželjnima, uz obrazloženje da predstavljaju rizik za sigurnost i mir - poručili su neimenovani izvori.

Ovo je, međutim, posljednja faza, koja je trenutno samo hipotetička.

Jer, međunarodna zajednica se nada da neće biti potrebe za tako drastičnim razvojem događaja. Transatlantska zajednica, pojašnjava izvor, ima iznimnu potrebu ne dopustiti krizu od koje samo Rusija može imati koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.